Salvarea unei casnicii prin mediere

Acesta este un extras editat de Vicki Shemin în MCFM (Massachusetts Council on Family Mediation). Este adevarata poveste a unui cuplu care s-a gandit sa divorteze, dar a decis sa ramana impreuna dupa ce a redactat un acord post-marital cu privire la relatia parinteasca cu  fiului lor mic.

Jill și Don au vrut să exploreze opțiunile de divorț alternativ, deoarece credeau că mariajul lor de 7 ani a suferit o ruptura iremediabila.

Ajungerea la aceasta concluzie a fost cu atat mai dureroasa pentru acest cuplu tanar deoarece aveau un fiu de un an.

Modul de proximitate fizică interpersonală a unui cuplu vorbește despre starea lor psihica. Jill si Don au ales sa se aseze pe aceeasi parte a mesei din sala de conferinte astfel incat erau atat de apropiati incat coatele lor practic se atingeau. Ei au vorbit în tonuri amăgitoare și respectuoase acordandu-si unul altuia,  timp suficient pentru a-și exprima sentimentele.

În ceea ce privește comunicarea, tema cea mai importantă atât pentru conversațiile lor paralele, cât și pentru cele colective a fost dragostea profundă față de fiul lor, Alex.

Am simtit o schimbare distinctiva in cuplu: poate putin coplesiti de ceea ce implica divortul, poate tematori cu privire la frangerea inimii, pana la sfarsitul intalnirii, Bill si Don s-au privit unul pe celalalt in ochi si intre timp, s-au intrebat: “Asta vrem sa facem cu adevarat?”

Jill si Don au parasit biroul in acea zi fiind doua persoane foarte diferite de cei care au pasit in birou cu doar o ora jumatate inainte. Ei doreau sa intocmesc un document care sa prezinte detaliile planului lor de co-parenting pentru fiul lor, in cazul in care ei ajungeau sa se separe, sa divorteze intr-o buna zi. Daca divortul devenea o realitate, ei nu doreau sa ia in acea zi decizii cu privire la Alex care ar fi putut sa fie manate de furie sau razbunare.

De-a lungul lunilor, Jill și Don au muncit din greu cu privire la detaliile unui acord privind custodia, care abordează chestiuni precum custodia comuna cu un program parental detaliat ( inclusiv programul de vara si vacantele de sarbatori ) precum si o dispozitie care anticipeaza utilizarea unui coordonator pentru parinti precum un mediator / arbitru pentru a ajuta cuplurile care au de luat decizii in calitate de parinti.

La mijlocul lunii martie am auzit vesti de la Jill, mi-a scris un e-mail:

Don și cu mine suntem într-un moment bun în relația noastră și simt că vom fi si mai bine pe viitor pentru ca acest acord parental exista. Va multumim cu sinceritate pentru rabdarea si sinceritatea dvs. Si pentru ca ne-ati aratat ca exista un alt mod de a continua casnicia noastra, pe acelasi drum, impreuna.

Aceasta familie a ales sa ramana impreuna!”

Sursa: https://www.mediate.com/articles/Shemin1.cfm

MEDIEREA ESTE SOLUTIA!

AFLA MAI MULTE la telefon 0752.23.15.73 sau pe e-mail casademediere@gmail.com !

Dr. Simona Maria VLĂDICA

Mediator autorizat

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *