Medierea poate fi cea mai buna solutie pentru familiile divortate care se lupta cu impactul provocat de pandemie

Redau mai jos un articol redactat de Joann Feld, avocat specializat in drept si mediere in New York. Desigur că acest articol nu este doar o simplă traducere a articolului inițial, ci și o adaptare la situațiile cu care românii se confruntă în aceste tipuri de conflicte.

 

Avocatii si-au transformat vietile dramatic in ultimul an pentru a-si ajuta clientii sa reduca impactul provocat de pandemia COVID-19.

Pentru avocații care lucrează cu cupluri divorțate sau aflate in proces de divort, această perturbare poate duce la noi provocări, deoarece familiile se confruntă cu schimbări neașteptate în rutina zilnică și se luptă pentru a ajusta programul de legaturi personale, sprijinul acordat copiilor și alt gen de probleme.

Pentru cuplurile care doresc sa divorteze sau sa isi clarifice termenii divortului, capacitatea limitata de a initia actiuni in justitie pe probleme “neesentiale” poate fi o adevarata durere de cap.

Intre timp medierea familiala este mai putin afectata decat litigiile in instanta si poate fi o oportunitate utila de rezolvare a problemelor pentru cuplurile divortate in ceea ce priveste aranjamentele pentru copiii si problemele financiare.

Medierea reduce conflictul dintre parti si poate imbunatati relatia acestora.

Medierea economiseste timp si bani si ofera cuplului posibilitatea de a ajunge la un acord independent. Medierea este deosebit de adaptabila, deoarece parintii insisi ofera solutii detaliate pentru problemele copiilor lor.

Medierea oferă, în general, un mijloc mai eficient din punct de vedere al costurilor și al timpului de soluționare a litigiilor de divorț.

Și, în timpul pandemiei COVID-19, medierea este deosebit de potrivită ca alternativă eficientă la litigii, deoarece se poate face în timp ce se menține distanțarea socială.

Multitudinea problemelor de familie a crescut in urma pandemiei de COVID-19. Multe familii se regasesc in situatia in care unul sau ambii parinti si-au pierdut job-ul, in timp ce alte familii se afla in situatia in care trebuie sa lucreze de acasa.

Cum pot oamenii sa gestioneze cel mai bine consecintele stresului provocat de pandemia de COVID-19? Cum pot evita deterioarea conflictelor intra-familiale?

Cel mai înțelept punct de plecare pentru orice familie divorțată ale cărei vieți au fost răsturnate ar trebui să fie comunicarea deschisă care să încorporeze un dialog bazat pe negociere in ceea ce priveste programul de legaturi personale cu copii sau intretinerea financiara a acestora.

Părțile se pot gândi să facă concesii și ar trebui să recurgă la compasiune, oferindu-i unui fost soț/sotie ceva timp și spațiu pentru a-și îndeplini obligațiile într-un interval de timp viabil, în această perioadă fără precedent și extraordinar de dificilă.

În New York, ne amintim întotdeauna de „interesul superior al copilului” ca standard de echilibru al fiecărui părinte pentru a satisface nevoile copiilor.

Parintii trebuie sa aiba incredere unul in celalalt in ceea ce priveste distantarea lor sociala si starea sanatatii lor, astfel incat sa poata sa ofere protectie intregii familii.

Parintii trebuie sa ramana intelepti in ceea ce priveste stabilirea masurilor de baza pe care le vor urma pentru a putea proteja familia de expunere in fata virusului.

Este dificil pentru copii sa se mute intre doua case in timpul pandemiei de COVID-19? Reprezinta acesta un risc de infectare?

Datorita retelelor sociale si tehnologiei, chiar si fara contact fizic, contactul indirect prin intermediul acestor mijloace de comunicare poate sa reprezinte solutia potrivita pentru unele familii. Trebuie sa luați în considerare modul în care instanțele pot interpreta mai târziu abordarea dvs. în aceste perioade excepționale. Încercați să susțineți discuțiile și luarea deciziilor în comun, practicând totodată distanțarea socială.

Multe alte întrebări și probleme pot apărea în contextul juridic în timpul pandemiei. Iată mai jos doar câteva:

·        Parintii se lupta cu inchiderea scolilor

·        Programul de legaturi personale trebuie sa fie modificat

·        Pensia alimentara pentru copii poate sa fie suspendata, redusa sau amanata

·        Efectele negative care apar in urma lipsei timpului petrecut cu copii”

 

Atunci când este cazul, este prudent să apelati cu incredere la mediere pentru a lua decizii împreună în aceste perioade de încercare, deoarece costurile și incertitudinea asociate procedurilor judiciare pot fi mai mari decât cele ale medierii.

Comunicarea eficientă între părinti poate duce la o concluzie potrivita, obtinuta in urma procedurii de mediere care rezulta a fi una benefică pentru toți cei implicați.

Sursa: https://nysba.org/mediation-may-be-the-best-option-for-divorced-families-dealing-with-the-impacts-of-covid-19/

MEDIEREA ESTE SOLUTIA!
AFLA MAI MULTE la telefon 0752.23.15.73 sau pe e-mail casademediere@gmail.com !
Dr. Simona Maria VLĂDICA
Mediator autorizat

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *