Mediator Dr. Simona Maria PETCU (Vlădica)
Sunt Simona-Maria Petcu (fosta Vlădica) și de mai bine de noua ani sunt Mediator. Am ales să practic această meserie pentru că iubesc oamenii și imi place extrem de mult să îi ajut. Cred că această profesie este una dintre cele mai frumoase și nobile din câte există!
Sunt zeci, sute de situații care pot fi rezolvate extrem de rapid prin mediere. Aveti nevoie doar de puțin curaj, încredere și inițiativă pentru a găsi mediatorul potrivit situației dificile pe care o traversați.
Există diferite tipuri de conflicte care își pot găsi soluția în procedura medierii, de la cele de familie, până la cele de natură penală ori comercială.
Finalitatea demersurilor din cadrul medierii este fașcinantă in oricare domeniu în care se încadrează conflictul pe care căutați să-l soluționați. Când te gândești că ai reușit să rezolvi o situație tensionată și aproape imposibil de rezolvat, te încearcă un puternic si profund sentiment de satisfacție interioară, bucurie și chiar mândrie.
Eu, ca mediator, mă implic cu tot ce știu și pot, în fiecare caz care ajunge la mine. Îmi folosesc din plin toate cunostințele pe care le dețin ca și doctor în psihologie, pentru a desluși încurcatele situații pe care le traversează un fost cuplu, care doreste să se separe sau care s-a separat deja, dar care nu își mai găseste direcția atunci cand trebuie să facă față provocărilor vieții de părinte, fără a mai fi un cuplu…
De departe, cele mai dificile sunt medierile care implică minorii și familia lor. Acestea îți consumă, ca mediator, multe resurse cognitive și emoționale. O analiză riguroasă a conflictului, dar și a stărilor emoționale ce se modifică pe parcursul procedurii, precum și creionarea, pas cu pas, a unor soluții viabile și durabile în timp, rămân deziderate clare in aceste categorii de dispute.
Cine mă cunoaște știe cât sunt de ambițioasă și de implicată în tot ceea ce fac, dar și cât de mult am ajutat și îmi doresc să ajut oamenii cum pot eu mai bine. Tocmai de aceea sunt alături, zi de zi, de toți cei care îmi cer ajutorul sau au nevoie de expertiza mea.
Îmi place mult să relaționez cu oamenii, să le aflu problemele și mai ales să le fiu aproape când au nevoie! Ca și mediator autorizat vă pot spune că prin natura acestei profesii sunt un om al soluțiilor.
Mediatorul trebuie să se implice activ în managementul emoțiilor părților și să conducă procedura astfel încât tensiunile dintre părți să se diminueze considerabil pe parcursul ședințelor, având ca obiectiv atingerea unui echilibru emoțional, cu scopul de a putea soluționa conflictul în întregimea sa. Pe tot parcursul medierii, dacă mediatorul nu va fi un facilitator independent, imparţial şi neutru, medierea va eșua. Așadar, să aveți convingerea fermă că mediatorul își păstrează, de la începutul până la finalizarea medierii, neutralitatea și imparțialitatea față de fiecare dintre cele două părți implicate în mediere.
Fiind mamă a 4 copii înțeleg mai bine ca oricine problemele tuturor părinților. Având totodată o experiență vastă in domeniul medierii, pot spune că știu și cunosc multe și variate situații dificile cu care se confruntă mulți dintre părinți, așa că, îi pot ajuta!
În prezent, sunt și dascăl, mai exact Lector Universitar. Din această poziție predau studenților de la Universitate, la Facultatea de Psihologie a Universității Ecologice din București, unde desfășoar activități educaționale cu studenții, predând cursurile de: Psihologia comunicării; Didactica predării specialităţii; Psihologie experimentala; Consiliere educaţională şi în carieră; Psihopedagogia adolescenților, tinerilor și adulților.
Pentru că formarea mea inițială este aceea de învăţătoare-educatoare, specializare pe care am dobândit-o la absolvirea Colegiului Pedagogic “Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca, am rămas preocupată în permanență de binele copiilor. Prin urmare, mă implic activ, inclusiv din punct de vedere științific, în cazurile în care părinții care se separă nu reușesc să se înțeleagă cu privire la copii, fiind astfel recunoscută, pe plan național și internațional, ca un expert în domeniul alienării parentale.
Totodată, am fondat si un ONG, asa ca în calitate de Președinte al Asociației ARTA PROIECTELOR INOVATOARE ÎN SĂNĂTATE, EDUCAȚIE ȘI TURISM (A.P.I.S.E.T.), am derulat multe acțiuni umanitare atât pentru bătrâni cât și pentru copiii din București și din orașele limitrofe. De-a lungul anilor am ajutat cazuri sociale din întreaga Românie, prin campanii de strângere de fonduri. Îmi place să ajut oamenii, iar asta m-a determinat să pun bazele acestui ONG.
Așadar, vin în fața dumneavoastră, viitori mei clienți, cu întreaga mea experiență profesională de până acum pe care doresc să o pun la dispoziția tuturor celor care au nevoie de mine, ca mediator, pentru a-si rezolva orice situatie conflictuala pe care o traverseaza in domeniul familiei, in cel penal sau comercial.
Vă aștept, să vă ascult povestea pentru ca ulterior să vă pot ajuta, ca prin mediere, să reveniți la o viață fără conflict!
Alegeți înțelept! Alegeți medierea!
Ce am făcut pentru colegii mei mediatori…
In perioada 2015-2019, am fost aleasă Reprezentantul Corpului Profesional al Mediatorilor de pe langa Curtea de Apel Bucuresti. Obiectivele mele profesionale in acel mandat ca si reprezentant al mediatorilor în relaţia cu Curtea de Apel Bucureşti au fost urmatoarele:
1. realizarea a numeroase întâlniri de lucru cu judecătorii atât de la judecatorii cât și de la tribunale, cu procurorii de la unitățile de parchet de pe lângă judecatorii și tribunale, dar și cu polițiștii. Informaţia diseminată aici a fost bine percepută și a crescut încrederea profesioniștilor din sistemul judiciar în mediere și în mediatori;
2. crearea și menținerea în permanență a unei legături cu mediatorii din Municipiul Bucureşti şi judeţele Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Ilfov, Teleorman pentru a afla nevoile şi dificultăţile acestora în relaţia cu sistemul judiciar;
3. acțiuni pentru coeziunea şi solidaritatea profesională între mediatori, precum şi pentru formarea profesională continuă a mediatorilor care trebuie încurajaţi permanent să dobândească minime cunoştinţe în domenii absolut necesare pentru desfăşurarea activităţii;
4. crearea și menținerea unei relaţii profesionale eficiente cu Barourile din această zonă teritorială, astfel încât avocaţii şi mediatorii să fie parteneri în activitatea de soluţionare a conflictelor prin mediere şi nu inamici;
5. menținerea unei legături stranse cu Consiliul de Mediere pentru a impulsiona identificarea de soluţii pentru probleme asemănătoare şi la nivel naţional;
6. o mai mare expunere mediatică a activităţii de mediere, inclusiv a rezultatelor notabile a unor colegi mediatori, a unor medieri, cu păstrarea confidenţialităţii părţilor;
7. existența unei relaţii oneste cu cei aleşi în Corpul mediatorilor prin dezvoltarea de acţiuni comune pentru îmbunănăţirea relaţiei mediatorilor cu instanţele, dar şi cu parchetele din raza Curţii de Apel Bucureşti;
8. toate aceste instituţii trebuie să aibă afişat tabloul mediatorilor;
Consider ca studiile aprofundate de Psihologie si Stiintele Educației îmi oferă posibilitatea de a înțelege viața și conflictele printr-o altă perspectiva.
Această experiență profesională a reprezentat un avantaj pentru mine în găsirea celei mai potrivite căi de solutionare a unui conflict. Cunostințele pe care le-am acumulat de-a lungul carierei mele mă îndreptățesc să afirm cu încredere că medierea este un remediu indispensabil pentru orice tip de conflict.
Vă aștept la mine la birou!
Dr. Simona-Maria Petcu (fostă Vlădica)