Cum functioneaza medierea : teorie, cercetare si practica – Recenzie de carte

Va invit mai jos sa cititi recenzia cartii intitulata “Cum functioneaza medierea”, recenzie conceputa de F. Peter Phillips, arbitru comercial și un mediator cu o experiență substanțială care oferă consultare privind gestionarea litigiilor de afaceri pentru companii din întreaga lume.

O colecție de scrisori ale lui Blaise Pascal, publicată în anul 1657, a inclus o scrisoare care conținea scuze: "Je n’ai fait celle-ci plus longue que parce que je n’ai pas eu le loisir de la faire plus courte."In traducere : "Am scris o scrisoare mai lungă decât de obicei, pentru că nu am avut timp să o fac mai scurtă".

Asadar, cred ca autorilor cartii recent publicata, intitulata "Cum funcționează medierea" le-a luat destul de putin timp sa o scrie.

Cea mai mare parte a volumului (111 pagini) este scris de trei lideri ai mișcării ADR: Stephen B. Goldberg, Jeanne M. Brett și Beatrice Blohorn-Brenneur. La capitolul despre mediere si lege a contribuit si profesorul Nancy Rogers de la Ohio State.

Citirea acestei carti este ca si cum ati sterge peretii unei camere de plasa de paianjen, iar apoi ati vedea totul mai clar in camera.

Autorii încep prin a distinge între "conflicte" – ciocnirea diferitelor puncte de vedere – și "dispute" – o categorie de conflicte mai mici în care una dintre părți face o afirmație asupra alteia, care o respinge. Procesul de solutionare a litigiilor se divizeaza in trei mari categorii: proces bazat pe putere si coercitie; proces bazat pe drepturi ( cum ar fi apelul la un factor decizional autoritar de a aplica anumite principii si de a declara care parte ar trebui sa prevaleze ) si procesele bazate pe interese ( cum ar fi anagajarea de a reconcilia prioritatile si de a face compromisuri, cu un rezultat imperfect dar acceptabil).

Apoi definesc medierea ca fiind "negocierea cu ajutorul unui terț neutru". Asta ne duce la pagina 7.

În conformitate cu disciplina lor riguroasă de gândire, autorii ne trec prin rolul unui mediator în adunarea partilor, explicand procesul, dezvoltand eventualele rezolutii si incheind procesul.

De asemenea, autorii sunt extrem de sinceri in capitolul final, intitulat “Deci, ai vrea sa fii mediator?” Aceasta este singura carte de mediere pe care am citit-o si care include in indexul de final “Job de zi cu zi, nu renunta!”

Autorii acceptă, fără nici o provocare, că un mediator ar trebui să fie "neutru", de exemplu – o propunere potrivit căreia un număr mare de parti sofisticate, inclusiv sportivi asiatici și multe companii occidentale, ar contesta un număr de contexte.

Cartea este disponibila in format digital cat si in format tiparit. Cumparati mai multe exemplare de carte, sau faceti copii dupa formatul digital si oferiti-le clientilor vostri si prietenilor mediatori! Este intr-adevar atat de scurta, dar atat de buna!

Sursa: https://www.mediate.com/articles/Goldbergbookreview.cfm

MEDIEREA ESTE SOLUTIA!

AFLA MAI MULTE la telefon 0752.23.15.73 sau pe e-mail casademediere@gmail.com !

Dr. Simona Maria VLĂDICA

Mediator autorizat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *