De ce functioneaza medierea?

Redau mai jos un articol scris de Michael J. Roberts, mediator profesionist implicat in solutionarea litigiilor din Statele Unite ale Americii.

Michael are  o experienta de peste 36 de ani intr-o firma de avocatura, in calitate de partener senior. Din 1985, Mike a profesat ca mediator avand  mai mult de 4.000 de cazuri. Experienta practica a lui Mike in ceea ce priveste medierea, consta in principal in litigii complexe de afaceri, imobiliare, constructii, ocuparea fortei de munca si asigurari.

„Asociatia Americana de Arbitraj raporteaza ca peste 85% din toate medierile au ca rezultat o solutionare. Acest lucru este valabil chiar si in cazul in care toate incercarile anterioare de solutionare au esuat si in cazurile unde partile au fost pesimiste cu privire la perspectivele de solutionare si unde partile au cheltuit cantitati substantiale de timp si bani pregatindu-se pentru un proces.

De ce functioneaza medierea cand partile nu au reusit sa solutioneze cazul?

Exista o serie de motive. In primul rand, negocierile dintre parti nu pot avea loc niciodata fara asistenta unui mediator tert.

Avocații se tem de multe ori că luarea oricărei oferte de "soluționare rezonabilă" va fi privita ca un semn de slăbiciune sau va fi folosită de cealaltă parte ca punct de plecare pentru următoarea rundă de negocieri. Medierea oferă un mediu sigur pentru negociere, deoarece mediatorul poate controla și direcționa comunicarea.

În acest mod, discuțiile neproductive pot fi evitate, iar concesiile sau propunerile vor fi comunicate numai dacă sunt susceptibile de a conduce la o înțelegere.

În al doilea rând, în acele cazuri în care au avut loc unele negocieri, adesea nu au reușit, deoarece părțile nu dispun de abilități esențiale de negociere. Avocații sunt deseori mai interesați de postură, decât de soluționarea litigiilor.

Drept urmare, ei folosesc adesea tactici de negociere care subliniază diferențele dintre pozițiile lor, în loc să caute un teren comun pentru soluționare.

Deoarece misiunea mediatorului este de a menține părțile axate pe explorarea căilor de producție în vederea soluționării, negocierile dure sunt adesea reduse sau eliminate.

În al treilea rând, medierea oferă oportunitatea ca toate părțile să se întâlnească la masa de negocieri cu scopul explicit de a discuta aspecte legate de soluționare. Sunt deobicei prezenți factorii de decizie necesari pentru rezolvarea unei probleme.

Acești factori de decizie, care altfel pot fi indisponibili sau distrași de alte probleme de afaceri, își pot concentra întreaga atenție asupra atingerii unei înțelegeri.

În al patrulea rând, în timpul sesiunii de mediere, fiecare parte are posibilitatea de a-și educa și influența în mod direct oponenții în prezentarea de la inceput.

Problemele importante pot fi subliniate, iar faptele pot fi prezentate într-o lumină mai favorabilă.  De asemenea, intensitatea sentimentelor sau emoțiilor unei parti poate fi transmisă.

În al cincilea rând, medierea permite fiecărei părți să construiasca o propunere de soluționare prin transmiterea privată a propunerii către mediator.

Dacă nu este autorizat să facă acest lucru, mediatorul nu va transmite propunerea celeilalte părți.

Cu toate acestea, mediatorul va putea primi propuneri confidențiale de la cealaltă parte.

În consecință, mediatorul va putea stabili dacă o propunere este fezabilă fără a le dezvălui de fapt celeilalte părți.

În al șaselea rând, medierea oferă fiecărei părți o privire "realistă" asupra cazului lor și ce rezultate pot să obțină în instanță sau prin arbitraj.

In al șaptealea rand, medierea ajută părțile să elaboreze opțiuni de soluționare. Cu cât optiunile sunt mai multe si mai elaborate, cu atât exista sanse mai mari de succes.

Mediatorul poate ajuta părțile să își clarifice obiectivul real și să ia în considerare alternative care ar putea fi trecute cu vederea de către avocații implicați în luptă.

CONCLUZII

Medierea funcționează! Funcționează deoarece aduce toate părțile necesare la masa de negociere, unde poate evalua "în mod realist" pozițiile acestora și poate explora cu siguranță opțiunile de solutionare.

Funcționează în soluționarea a peste 85% din cazurile în care este utilizată, inclusiv în cazul în care părțile au fost incapabile sau nu doresc să negocieze.”

Sursa: http://www.mediate.com//articles/roberts.cfm

MEDIEREA ESTE SOLUTIA!

AFLA MAI MULTE la telefon 0752.23.15.73 sau pe e-mail casademediere@gmail.com !

Dr. Simona Maria VLĂDICA

Mediator autorizat

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *