Numai cine nu a trecut printr-un proces nu stie cat timp pierzi pe holurile instantelor de judecata, de cate ori trebuie sa iti iei liber de la serviciu ca sa te prezinti la termen, de multe ori, adtepti de dimineața pana seara sa intri in sala de judecata.
Iar cand, in sfarsit, iti vine randul sa vorbesti, esti pus in situatia in care judecătorul nu te lasa sa spui tot ce crezi tu ca e necesar sa fie auzit. Cat stres, cati nervi macinati….printre privirile severe ale judecatorului, agresivitatea avocatilor si ostilitatea partii adverse!
Contrar acestor fapte, ce e de facut? Majoritatea litigiilor de natura civila si o parte importanta de litigii penale se pot rezolva prin MEDIERE! Iata ce trebuie sa stii:
1. Ce este medierea?
Medierea reprezinta o modalitate de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate si avand liberul consimtamant al partilor. Medierea se bazeaza pe increderea pe care partile o acorda mediatorului, ca persoana apta sa faciliteze negocierile dintre ele si sa le sprijine pentru solutionarea conflictului, prin obtinerea unei solutii reciproc convenabile, eficiente si durabile.
2. De ce sa alegi medierea si nu procesul in instanta?
Principalul beneficiu al medierii este acela ca ne lasa posibilitatea de a alege, oferindu-ne o varianta viabila si usoara de a rezolva disputele.
Medierea, prin caracterul ei voluntar, respecta libertatea oamenilor, care apeleaza la ea doar daca vor si daca, evident, stiu de existenta ei.
Partile sunt cele care detin controlul in sedintele de mediere. Ei sunt cei care hotarasc daca raman sau nu in mediere ori daca medierea este cea mai buna varianta pentru solutionarea conflictului dintre ei.
Medierea are loc intr-un cadru privat, protejat de lege si de principiile fundamentale ale profesiei de mediator (confidentialitate, neutralitate, impartialitate).
In instanta partile isi cauta „dreptatea”. In mediere isi gasesc rezolvarea dupa propria lor vointa. Solutia este a lor si nu este impusa de instanta.
Toate partile participante la mediere castiga, pentru ca solutia lor este personala, le apartine si reflecta ceea ce isi doresc.
Chiar daca au un conflict, in mediere partile nu sunt adversari, ci parteneri de dialog.
Medierea este convenabila si pentru cei cu un program foarte incarcat, deoarece este flexibila, fara orar fix.
Medierea nu are „vacanta judecatoreasca”. La un mediator poti apela oricand.
Apelarea la un mediator ajuta la mentinerea relatiei pe viitor si/sau poate conduce la imbunatatirea ei.
Costurile sunt minime si sub controlul partilor. In plus statul ii recompenseaza pe cei care apeleaza la medierea prin reducerea taxelor judiciare de timbru (ex. Partaj).
Partile sunt scutite de obligatia de a face proba celor afirmate pe parcursul medierii.
Medierea = comunicare asistata si dirijata de un profesionist= mediatorul.
In mediere partile au sansa de a-si rezolva problema prin fortele proprii, fara a depinde de hotararea unei terte persoane neimplicate in disputa.
3. Ce conflicte se pot rezolva prin mediere?
- Conflicte de muncă: conflicte între salariați și angajator, referitoare la clauzele contractuale, la salarizare, la timpul de muncă, la accidentele de muncă.
- Conflicte comerciale și financiare: referitoare la creanțe (datorii), referitoare la clauzele contractuale.
- Conflicte civile: revendicări, succesiuni.
- Conflicte de familie: partaj, încredințare de minori, pensii alimentare, școlarizare, continuarea căsătoriei, succesiuni.
- Conflicte penale: lovire, vătămare corporală din culpă, accidente de circulație etc. În general, toate conflictele pentru care urmărirea penală încetează odată cu împăcarea părților. Asta e valabil atât în faza de urmărire penală, cât și după ce conflictul a ajuns în instanță. Este suficient să-i ceri judecătorului suspendarea procesului în vederea soluționării prin mediere.
4. Unde are loc medierea?
Medierea se desfasoara la biroul mediatorului, la o data convenita in functie de programul tau si al celeilalte parti. Partea cealalta este invitata la mediere de catre mediator, la solicitarea ta.
Un birou spatios cu fotolii confortabile si cu o atmosfera calduroasa este de preferat unei Sali de judecata sobra si aglomerata!
5. Ce forta juridica are medierea?
In cazul in care partile ajung la o intelegere, mediatorul redacteaza un acord de mediere care contine tot ceea ce au decis partile. Continutul acordului de mediere este decis de parti, nu de mediator! Acordul este semnat de parti; de asemenea, este semnat si stampilat de mediator, in calitate de redactor al acestuia.
In cazul in care mai aveti nelamuriri cu privire la procedura medierii, va invitam sa ne contactati pe adresa de e-mail de mai jos sau sa ne sunati:
MEDIEREA ESTE SOLUTIA!
AFLA MAI MULTE la telefon 0752.23.15.73 sau pe e-mail casademediere@gmail.com !
Dr. Simona Maria VLĂDICA
Mediator autorizat