Linie telefonica pentru copiii cu parintii plecati la munca in strainatate

In prezenta presedintelui Romaniei, domnul Klaus Johannis, Organizatia Salvati Copiii Romania, in parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, prin Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie (ANPDCA), a lansat pe 27 octombrie 2015, o linie telefonica Help-Line, precum si platforma web www.copiisinguriacasa.ro.

Cele doua instrumente au ca scop oferirea de informatii si consiliere gratuita pentru copiii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate, dar si pentru persoanele in grija carora acestia au fost lasati, pe perioada absentei din tara a parintilor.
În cadrul aceluiasi proiect va fi derulata si o campanie de informare destinata parintilor, care pune accent pe obligatiile ce revin acestora inainte de plecarea in strainatate: notificarea prealabila obligatorie a autoritatilor locale si desemnarea unui reprezentant legal al copilului. Campania atrage atentia, totodata, in legatura cu riscurile asupra copiilor pe care le implica lasarea lor in grija altor persoane.
“Dupa ani si ani de tranzitie, copiii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate reprezinta o realitate dureroasa a Romaniei. Ca orice mama, va pot spune ca acesti copii au nevoie de protectie si grija atat din partea  statului, cat si a societatii, in general. Guvernul a aprobat, in luna august, noi reglementari pentru îngrijirea copiilor ramasi acasa, fara parinti. Salut initiativa Organizatiei Salvati Copiii Romania de a lansa acest proiect menit sa sprijine copiii care au nevoie de noi, toti”, a declarat ministrul Muncii, doamna Rovana Plumb cu prilejul lansarii proiectului.
La randul sau, doamna Gabriela Coman, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, a adaugat ca “Sprijinirea acestor copii, dar si a persoanelor in grija carora sunt lasati acasa trebuie sa fie un efort de echipa, la care sa participe, in egala masura, specialistii din domeniul social, dar si cei din educatie. Situatia copiilor cu parinti plecati la munca in strainatate are consecinte profunde la nivel emotional, reflectate in scaderea performantelor scolare si chiar a abandonului scolar”.
În cadrul aceluiasi proiect, copiii afectati de migratia economica a parintilor, familiile acestora sau persoanele in grija carora acestia au ramas beneficiaza de servicii de suport educational, psihologic si social prin intermediul celor 16 programe locale derulate de Organizatia Salvati Copiii in orasele Bucuresti, Pitesti, Brasov, Craiova, Mangalia, Targoviste, Petrila, Lupeni, Resita, Iasi, Piatra Neamt, Suceava, Negresti, Timisoara si Targu Mures.
Initiativa face parte din proiectul “Protectie si educatie pentru copiii afectati de migratia pentru munca in strainatate a parintilor, prin centre de zi”.

Sursa: Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *