Un start de nota 10 in viata copilului tau!

Punctul 21 pe Ordinea de zi a Plenului camerei Deputaților a fost Plx 734/2011 privind reglementarea activității de marketing a substituenților de lapte matern. Proiectul a primit 275 de voturi “pentru”. 0 împotrivă și 4 abțineri. Asociația Hands Across Romania a susținut demersurile de lobby pentru acest proiect de lege timp de 4 ani cu sprijinul Reprezentanței UNICEF în România. Proiectul a beneficiat de suportul tuturor partidelor politice iar în Plenul Camerei Deputaților a fost susținut de către doamnele Roberta Anastase, Claudia Boghicevici si Cristina Pocora.

În raportul comun asupra proiectului de Lege privind reglementarea marketingului substituienţilor de lapte matern, transmis de către Comisia pentru industrii şi servicii şi Comisia pentru sănătate şi familie, au fost făcute 64 de amendamente.

Mamele şi familiile din România au dreptul să fie sprijinite să ia cea mai bună decizie cu privire la alăptarea şi alimentarea copilului, iar această decizie trebuie să fie una informată. România marchează una dintre cele mai mari rate ale mortalității infantile din Uniunea Europeană (10,4‰). Protejarea, promovarea și susținerea alăptării este prima soluție pentru această problemă, rata alăptării exclusive în România fiind de 12,6%, față de media europeană de 30%.

Eforturile României de a transpune Codul Internațional de Marketing al Substituenților de Lapte Matern, adoptat de Organizația Mondială a Sănătății și recomandat de Comisia Europeană spre a fi inclus în legislația națională, au scopul de a reglementa marketingul acestor produse, generând o triplă protecție: pentru consumator – sugarul și copilul mic -, prin decizii informate; pentru cadrele medicale, prin accesul la informații corecte și detaliate; în fine, pentru producătorii de înlocuitori de lapte matern, în fața practicilor incorecte de marketing.

Țelul acestui Plx este să contribuie la furnizarea de hrană sigură și adecvată pentru copii, prin promovarea și protejarea alăptării și prin folosirea corectă a înlocuitorilor de lapte matern, atunci când aceștia sunt necesari, pe baza informațiilor adecvate și prin marketing și distribuție potrivite. Scopul implementării proiectului nu este nici obligarea mamelor să alăpteze și nici obligativitatea introducerii rețetelor pentru lapte praf.

Rolul important al alăptării în atingerea celui mai înalt standard posibil de sănătate devine, prin acest proiect de lege, o obigație a autorităților din România. Ea presupune ca părinţii şi copiii să fie informaţi şi sprijiniţi pentru obţinerea de cunoştinţe legate de sănătatea şi nutriţia celor mici, inclusiv despre avantajele alăptării. Este aşadar obligaţia autorităţilor şi a profesioniştilor în domeniu să ofere familiilor informaţii corecte, complete, nepărtinitoare, în afara presiunilor comerciale. Totodată, entităţile statului au obligaţia să respecte deciziile familiilor şi să le sprijine în aplicarea lor în interesul superior al copilului.

Principalul beneficiar al Plx, copilul, va primi, atunci când va avea nevoie, laptele cel mai apropiat de nevoile sale. Când alăptarea nu este posibilă sau nu este dorită, informațiile corecte privind înlocuitorii de lapte (comparați între ei, și nu cu laptele matern, căruia îi sunt inferioare) vor duce la alegerea celei mai potrivite formule pentru cel mic. În sprijinul beneficiarului vin de asemenea informațiile despre compoziția și modul de preparare al formulelor de lapte, clare și cuprinzând tot ce este necesar unui părinte. Cadrele medicale sunt persoanele în măsură să decidă asupra unei formule de lapte pentru copil, pe baza informațiilor și pe baza evaluării medicale a acelui copil.

Plx se aplică marketingului și practicilor înrudite pentru mai multe produse: înlocuitori de lapte matern, inclusiv lapte formula; alte produse de lapte, băuturi sau mâncare, inclusiv alimente complementare hrănirii cu lapte praf, atunci când sunt vândute ca fiind potrivite, cu sau fără modificări, pentru a fi folosite ca înlocuitor parțial sau total al laptelui matern; biberoane și tetine sau suzete.

Principalele măsuri concrete:

  1. Reglementează cadrul legal în care se face informarea și educarea publicului în ceea ce privește nutriția sugarilor și a copiilor mici.
  2. Interzice publicitatea și promovarea substituenților de lapte matern. Nici o formă de reclamă directă la formule de lapte nu trebuie să existe către publicul larg. Mai exact, producătorii și distribuitorii nu trebuie să furnizeze femeilor gravide, mamelor sau membrilor familiilor lor, direct sau indirect, mostre de produse la care se referă acest Plx.
  3. Stabilește masuri vizand sistemul de sanatate si personalul din sistemul de sanatate, masuri prin care se limiteaza marketingul substituentilor de lapte matern prin intermediul sistemului de sanatate, precum si masuri prin care este protejata si promovata alaptarea.
  4. Stabileste masuri vizand personalul producatorilor si al distribuitorilor de substituenti de lapte matern, masuri menite sa stopeze promovarea acestor produse.
  5. Reglementeaza etichetarea substituentilor de lapte matern.
  6. Instituie norme generale privind calitatea si compozitia subtituentilor de lapte matern.

Potrivit proiectului, responsabilitatea educarii si informarii publicului in ceea ce priveste nutritia sugarilor si a copiilor mici ii revine Ministerului Sanatatii. De asemenea, Ministerul Sanatatii este organul de specialitate al administratiei publice centrale care va asigura implementarea si monitorizarea aplicarii legii.

De asemenea, hrănirea cu formulă de lapte trebuie demonstrată numai de către cadre medicale și numai mamelor sau membrilor familiilor care au nevoie să o folosească – fie pentru că mama nu poate alăpta, fie pentru că nu dorește acest lucru; informația trebuie să includă și precizări clare asupra riscurilor folosirii incorecte a produsului. Cadrele medicale trebuie să încurajeze și să protejeze alăptarea, se mai spune în document.

Pe scurt, alegerea unui produs de alimentație pentru sugar și copilul mic nu se face pe baza unei reclame la radio sau la televizor, nu se face în baza unei mostre de lapte praf primite în spital, nu se face pe baza preferințelor medicilor în funcție de sponsorizări și nici pe baza insistenței unui cadru medical sau reprezentant al unei firme producătoare, ci pe baza informațiilor clare, științifice, despre proprietățile fiecărui tip de lapte formula, în acord cu starea copilului, evaluată de neonatolog sau pediatru, în cazul în care alăptarea nu este posibilă sau nu se dorește.

Sursa: Hands Across

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *