Medierea conflictelor de cuplu

Mediatorul Dorin Ilie scrie pe blogul personal despre medierea conflictelor de cuplu:

”Conflictele din cuplu sunt cele mai complicate conflicte din punct de vedere al medierii lor. Alte conflicte sociale precum ar fi cele ce decurg din relatiile de munca, din relatiile de vecinatate, din relatiile succesorale, sunt mult mai usor de gestionat intrucat nu au atat de multa substanta sentimentala precum divergentele maritale sau de cuplu.

Conflictele din cuplu sunt conflicte ce se ivesc din relatia de cuplu, o relatie imbibata de trairi si sentimente comune de profunda afectivitate. Un domeniu cu sentimente de fel si fel de nuante, un ocean de trairi, mai ales acolo unde timpul isi pune adanc pecetea lui. Un cuplu aduna cu trecerea timpului din ce in ce mai multe sentimente, trairi, amintiri, proiecte, si toate acestea fac parte in acelasi timp si din patrimoniul spiritual al femeii si din patrimonial spiritual al barbatului.

Toate acestea se ravasesc la un moment dat de situatii ori persoane din exterior care perturba linistea cuplului si fisureaza relatia. Cu cat situatiile ori persoanele intra mai in adancul relatiei de cuplu cu atat mai mult conflictul de cuplu este mai intens si mai grav. Problema trebuie tratata pe loc si imediat, cu tact si intelepciune, altfel riscul ca acel conflict sa ia forma unei avalanse ireversibile este imminent.

Relatiile de cuplu precum si cele maritale necesita foarte mult dialog si o foarte buna comunicare. Orice problema poate fi aplanata si solutionata prin dialog, cu exceptia problemelor grave de incalcare a principiilor de cuplu/familie. Refuzul dialogului este in acelasi timp refuzul solutionarii problemei. Mediatorul unor astfel de conflicte vine ca un ajutor al celor doi in a re-construi dialogul si increderea si a re-pozitiona cei doi parteneri in a repara raul produs in relatia lor de situatia ori persoana care a intervenit. Un management bun al relatiei si o depasire a situatiei conflictuale prin rezolvarea ei conduce partenerii la o mai mare incredere in ei insisi si in relatia dintre ei, relatia este mai intarita daca problema este rezolvata cu intelepciune si cu un ajutor specializat – mediatorul.

Bineinteles medierea unor astfel de situatii conflictuale este o alegere potrivita si necesara cand mai sunt inca interese comune pentru parteneri ori perspective care interfereaza. Aceste lucruri depind exclusiv de ei si se analizeaza in discutiile cu mediatorul. Oricum ar fi, existenta unui copil prezuma necesitatea si continuitatea relatiei de parinte(mama/tata), indiferent de turnura relatiei de cuplu/familie. Dincolo de situatia concreta si de fapt, in drept aceasta este si o obligatie legala a parintilor, de a contribui activ si efectiv, in comun, si de comun acord pe cat posibil, la cresterea si educarea copiilor lor. Medierea vine in aceste cazuri ca un mecanism de plantare a unor jaloane care vor dirija relatia partenerilor ori parintilor.

Identificarea solutiilor la un conflict de relatie este totuna cu identificarea reperelor pentru un continuitatea in bune conditii a relatiei respective.”

Sursa: http://www.blog.mediatoru.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *