Pozitia Guvernului Romaniei privind tratamentul aplicat imigrantilor de autoritatile maghiare

Guvernul României reiterează poziția conform căreia construcția unui gard, la granițele Ungariei cu vecinii săi, care să oprească fluxul de imigranți este neconformă cu normele Uniunii Europene.

Această poziție a Guvernului României, cu privire la tratamentul aplicat imigranților de autoritățile maghiare, este în acord cu cele exprimate de statele UE, instituțiile UE și alte organisme internaționale.

Reamintim faptul că autoritățile maghiare au primit critici în ultimele zile atât de la organizațiile care veghează la respectarea drepturilor omului, cât și de la reprezentanți ai unor state ale Uniunii Europene și ai unor instituții europene și internaționale.

Guvernul României consideră ca fundamentală respectarea normelor europene, a drepturilor omului, de către fiecare dintre statele UE, dar nu numai.

De asemenea, Guvernul României consideră reacțiile oficialilor maghiari, la opiniile exprimate de către autoritățile de la București, ca fiind total nejustificate.

Mai jos atașăm opiniile exprimate de oficiali ai unor state UE și de oficiali ai instituțiilor UE și ai instituțiilor internaționale, cu privire la acțiunile recente ale Ungariei.

Vom continua un dialog cu toti partenerii europeni pentru a gasi cele mai bune solutii pentru rezolvarea acestei situatii si pentru depasirea, in spirit european, a provocarilor aparute in ultimele luni.

 

Ban Ki-moon, secretar general al ONU

”Am fost scandalizat să văd cum sunt tratați acești refugiați și imigranți, este inacceptabil'.

”Nu este acceptabil (tratamentul aplicat imigranților în Ungaria). Toate țările au probleme interne dar din moment ce sunt persoane care se refugiază din cauza războiului și a persecuțiilor trebuie să manifestăm compasiune și spirit de conducere”.

http://www.agerpres.ro/externe/2015/09/16/ban-ki-moon-considera-inacceptabil-tratamentul-aplicat-imigrantilor-in-ungaria-21-08-13

 

UNCHR

Agenţia ONU pentru Refugiaţi, care afirmă că zidul “de protecţie” reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional de a solicita azil.

http://mediascop.ro/un-oficial-ceh-solicita-inchiderea-frontierei-schengen-in-fata-valului-de-refugiati/

 

Natasha Bertaud, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene

”Comisia Europeană nu promovează construirea zidurilor de apărare şi încurajează statele membre să găsească măsuri alternative. Nu cu mult timp în urmă, am dărâmat ziduri în Europa. Nu ar trebui să le construim din nou”

http://www.mediafax.ro/externe/comisia-europeana-critica-dur-decizia-ungariei-de-a-construi-un-zid-la-frontiera-cu-serbia-14470935

 

Premierul croat, Zoran Milanovic

”Eu nu sunt de acord cu politica Budapestei și o consider nocivă și periculoasă .Zidurile care se ridica nu doar ca nu vor opri pe nimeni, ba mai si trimit un mesaj ingrozitor si periculos (…) Sarma ghimpata in Europa secolului al XXI-lea nu reprezinta niciun fel de raspuns, este doar o amenintare”

http://www.ziare.com/invazie-imigranti/croatia/croatia-se-teme-de-consecintele-valului-de-imigranti-ce-a-anuntat-presedintele-1382747

 

Premierului sârb, Aleksandăr Vucici

"Sunt surprins și șocat, vom discuta despre această decizie cu colegii noștri ungari. Soluția nu este să ridici ziduri. Serbia nu poate fi vinovată de situația creată de imigranți, nu suntem decât o țară de tranzit. Este Serbia vinovată de situația din Siria?"

Premierul a mai pus întrebarea dacă țara sa trebuie, "la rândul ei, să ridice ziduri la granița cu Macedonia și Bulgaria?", țări vecine de unde ajung în Serbia imigranți clandestini care vor să ajungă în țările occidentale din UE.

"Serbia nu va ridica ziduri, nu se va izola, nu înțeleg această decizie și intenționez să discut despre asta cu partenerii noștri din cadrul UE".

http://www.agerpres.ro/externe/2015/06/18/imigranti-serbia-socata-de-decizia-ungariei-de-a-inchide-granita-comuna-00-02-20

Sursa: Biroul de Presa – Guvernul Romaniei

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *