Clarificari privind divortul prin mediere

Mediatorul Dorin Ilie a publicat pe blocul personal un articol care clarifica aspecte legate de mediere si divort:

”Codul civil reglementeaza la art 374 si 375 ca autoritati de divort doar Instanta de judecata, Notarul si Ofiterul de stare civila, fiecare in anumite conditii.

Mediatorul nu este o autoritate de divort. Sotii care nu au neintelegeri privitoare la divort pot alege intre instanta, notar sau ofiterul de stare civila.

Sotii care au neintelegeri – conflicte – legate de continuarea casatoriei ori relative la partajul bunurilor, ori custodia si cheltuielile cu copilul minor POT APELA LA MEDIATOR, sau pot deschide un litigiu/proces in instanta, medierea insa fiind cea mai buna solutie/optiune in aceste cazuri. In ipoteza in care exista un conflict intre soti privitor la decizia de a divorta (unul din soti refuza sau conditioneaza divortul) acestia pot veni la mediator si analiza situatia conflictuala. Decizia in urma medierii poate fi una de a pune capat casatoriei sau de a continua casatoria, si este in totalitate in mana sotilor, mediatorul din pozitia sa neutra si impartiala nestiind de la inceputul medierii care va fi solutia finala a discutiilor, de a divorta sau de a nu divorta. Daca mediatorul stie de la inceput solutia – de divort, insemna ca e partinitor si tine partea celui carea vrea sa divorteze, iar cel care nu vrea sa divorteze – de cele mai multe ori si invitatul la mediere, nu va mai veni la mediere vazand ca mediatorul nu mai este neutru si impartial si cunoaste de la inceput rezultatul medierii, rezultat care ar trebui sa fie in zona imprevizibilitatii. Mediatorul care nu este neutru si impartial profeseaza in mod arbitrar si in neconcordanta cu principiile medierii. Medierea este esuata din start in aceste conditii.

Ca medierea se poate finaliza cu decizia de a divorta este la fel de posibil cu decizia de a continua casatoria, dar mediatorul nu divorteaza ab initio, pentru ca nu trebuie sa intervina cu nimic in solutia finala a medierii, nici nu o stie, ci el trebuie sa analizeze cu ambii soti in conflict decizia unuia si a altuia si modalitatea de a iesi din situatia conflictului de familie la acel moment.

Situatia este comparabila cu o terapie psihologic-maritala. Daca sotii se duc la psiholog avand probleme de cuplu marital, si in urma sedintelor de psihologie decid ca nu mai are rost sa continue casatoria si isi aleg metoda de a divorta – instanta, notar sau ofiter de stare civila, nu inseamna prin acest lucru ca psihologul divorteaza sotii!

Prin urmare medierea conflictelor de familie referitoare la continuarea sau nu a casatoriei e o procedura prealabila unui eventual divort la instanta, notar sau ofiterul de stare civila. Medierea nu poate fi o institutie de divort- medierea este o institutie de solutionare a conflictelor, si nici mediatorul o autoritate publica cu atributii in domeniu, atributiile mediatorului fiind raportare la managementul unor situatii conflictuale, in discutia de mai sus, cele legate de raporturile de familie.”

Sursa: http://www.blog.mediatoru.ro/

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *