Observatii privind statutul profesiei de mediator

Mediatorul Asofronie Constantin a publicat pe site-ul  mediereagalati.wordpress.com observatii cu privire la Statutul profesiei de Mediator adoptat de Consiliul de Mediere.

”S-a adoptat de catre Consiliul de mediere STATUTUL PROFESIEI DE MEDIATOR. Forma finala s-a postat pe 20 iulie 2015 pe site-ul CM, astfel incat putem vedea in sfarsit opera alesilor nostri. L-am citit articol cu articol din 9 iulie incoace, vad ca nu s-a tinut cont decat observatiile despre lipsa unui congres sau conferinte nationale, despre prezentarea unui raport de activitate si a situatiilor financiare, acceptate cu mare greutate.

In rest s-a atasat necritic si de-a valma o suma de prevederi contradictorii, incomplete, repetate si uneori gresite din sirul de hotarari emise de consiliu din luna martie incoace. Reamintim ca aceasta pretinsa organizare a profesiei s-a facut anapoda, inainte de adoptarea statutului, sub imperiul capatarii de catre mediatori a calitatii de entitate SAL si a promovarii unui proiect de modificare a legii medierii. Aceste obiective au fost ratate deocamdata, desi s-a invocat ca daca ne organizam cum vrea CM aceste obiective vor fi realizate cu garantia Min. Economiei si, respectiv, al Justitiei.

Mai semnalez o concluzie clara si neprecizata de membrii CM: cea mai mare parte a statutului corespunde proiectului nostru de statut propus si dezbatut timp de 2 ani in comisia consultativa, prin 4 sedinte largite culminand cu cea de la 15 martie 2014 de la Brasov, sub coordonarea presedintelui Asociatiei Mediatorilor Galati, Constantin Asofronie, autorul proiectului. Fata de acesta CM a facut niste adaosuri bune, dar si multe discutabile si altele care exced prevederilor legii medierii si organizarii profesiei de mediator nr. 192/2006.

Ceea ce apartine en-gross consiliului si asociatiilor mari sau uniunilor care l-au sustinut – UCMR si UNMR, este capitolul vesnic in dezcord cu noi, capitolul IX – Organizarea profesiei, pe care au facut-o dupa cum au vrut muschii lor, adica, la noi ca la nimeni! unicat european si mondial! Nu, nu putem fi multumiti de varza care a iesit cu aceasta organizare, nici a profesiei, nici a unui corp profesional serios si vom actiona pe viitor pentru schimbarea lor, incepand cu niste prevederi clare in lege, desi CM nu a stabilit in acest statut cum ar putea fi modificat pe viitor, crezand ca poate fi vesnic, precum unii din cei instalati din 2009 in consiliu.”

Sursa: www.medierenet.ro

             www.mediereagalati.wordpress.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *