De la răspunderea disciplinară a medicului la răspunderea penală

Ieri, 23 iunie 2015, la Hotel RAMADA Plaza a avut loc conferinta “Răspunderea civilă și penală pentru malpraxisul medical – noi tendințe legislative”, un eveniment plin de provocări ce a inițiat dezbateri aprinse între medici, pacienți, avocați, judecători și mediatori cu privire la o problemă de actualitate: malpraxisul medical. 

In continuarea prezentărilor, Dr. Sorin Paun, medic expert în cadrul departamentului de Jurisdicție Profesională a Colegiului Medicilor din București, le-a vorbit invitaților despre relația dintre medic și pacient, formele culpei medicale precum și medierea cazurilor disputelor dintre aceștia: „Pacientul și medicul au același scop: vindecarea bolii. Culpa medicală este un caz nefericit care apare atunci cand răspunderea disciplinară a medicului se lovește de neputința sistemului. Ghidurile de practică aprobate la nivel național pentru toate bolile, lipsesc. Niciun ghid nu poate surprinde toate aspectele, dar în evoluția medicinei s-a ajuns la medicina personalizată. Ghidurile și protocoalele au creat un cadru in care fiecare profesionist abordează cazul său personalizat.”

Medierea pornește de la un singur lucru – conflictul dintre două părți aflate într-o mare dispută: „Conflcitul apare datorită lipsei de comunicare – in 70% dintre cazuri, obligația medicului fiind aceea de a comunica cu pacientul său. Medierea este foarte binevenită în sistemul medical și ar trebui să fie făcută și cu societățile de asigurări”, a explicat Dr. Sorin Paun. Medicul a mai precizat că medierea ar trebui predată inclusiv la Universitate, studenților la medicină, care ar fi bine să știe din timp care sunt avantajele acestei proceduri într-o situație de malpraxis medical.

Această conferinţă dedicata malpraxisului medical a  venit în sprijinul tuturor părţilor implicate într-o posibila eroare medicală prin informarea acestora cu privire la modalitati de evitare a malpraxisului medical, dar şi prin  oferirea celor mai viabile soluţii juridice pentru o astfel de situaţie.

Organizatori: Sănătatea Media Group și Wolters Kluwer

Parteneri: Societatea Civila profesionala de Mediatori „Vlădica&Asociații„ si Avocatul Medicului.

Autor: Georgiana Milescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *