Un studiu de mediere în cauzele de malpraxis medical arata ca aceasta abordare are beneficii potențiale, inclusiv un cost mai mic si reducerea erorilor medicale . Un incredient cheie care lipseste este prezenta doctoral la sedintele de mediere.
Studiul, publicat in Jurnalul de Politici de Sănătate, Politica si Drept, a studiat 31 de cazuri din spitale din New York City. Astfel cum sunt definite de studiu, medierea este un „proces voluntar , confidential, de soluționare a conflictului în care o a treia parte – mediatorul , asistă persoanele care se disputa în ajutorul oferit cu privire la negocierea celei mai bune solutii pentru ambele părți „.
Când nu ai dedicarea personala a persoanei care este implicata în aceste decizii, zi de zi, nu ai cum sa obții informații valoroase. Meseria unui avocat este de a apara cauza nu de a remodela politica. Medierea ofera posibilitatea de a imbunatati siguranta pacientilor intr-un mod prin care prin intermediul unui litigiu nu se poate realiza.
Medierea este o alternativa a modalitatii de solutionare pe calea instantei de judecata, o modalitate amiabila de solutionare a disputelor asa cum reiese si din definitia acestui concept.
In cele mai multe dintre cazuri medicii nu participa efectiv la solutionarea pe cale amiabila a litigiului. Medicii si asistentele medicale sunt foarte preocupati de munca lor, iar atunci cand ceva nu merge bine ei se simt oribil. Acestia isi doresc sa vorbeasca cu pacientii lor, dar acest lucru nu le este usor. Ei sunt probabil descurajati de participarea la sedintele cu avocati si administratori ai spitalului deoarece se gandesc dinainte la ce e mai rau in cazul in care ajung in sala de judecata.
Astfel, prin absenta medicilor de la sedintele de mediere acestia pierd ocazia de a obtine informatii de la pacient sau de la familia acestuia cu privire la procedura medicala care a provocat prejudicii si nu isi pot imbogati practica medicala pentru a putea evita viitoarele erori medicale.
Medicii neglijeaza in mod constant faptul ca discutiile ce au loc in cadrul medierii sunt strict confidentiale si considera ca nu au nimic de invatat din reclamatiile facute de victime, discutiile cu victimele malpraxisului medical fiind considerate adeseori inutile deoarece acestea din urma nu inteleg limbajul medical si medicina ca stiinta.
Indiferent de prejudiciul cauzat si de pretentiile victimei, medicii intotdeauna considera ca au lucrat corect si ca totul este o inventie a pacientului si a avocatului acestuia.
Motivele pentru care medicii lipsesc de la sedintele de mediere sunt multe, dar, in principal, se invoca programul deosebit de incarcat al personalului medical. Aspect pe care partile implicate il inteleg deplin mai ales in conditiile in care sistemul de sanatate functioneaza astazi.
In cazul in care un medic este implicat intr-un caz de malpraxis ar trebui sa se gandeasca bine daca nu ar fi mai bine pentru el – ca persoana particulara si ca profesionist cu o reputatie de protejat in lumea medicala – sa participe la mediere si sa rezolve problema in mod amiabil si in deplina confidentialitate decat sa fie acuzat in mod public intr-o sala de judecata.
SURSA:
http://blogs.wsj.com/health/2010/12/14/big-challenge-for-mediation-in-medical-malpractice-doctor-participation/
MEDIEREA ESTE SOLUTIA!
AFLA MAI MULTE la telefon 0752.23.15.73 sau pe e-mail casademediere@gmail.com !
Dr. Simona Maria VLĂDICA
Mediator autorizat