De ce sa alegem divort prin mediere ?

divort solutie

divort solutiePrin mediere pot fi rezolvate neintelegerile dintre soti privind continuarea casatoriei, precum si alte neintelegeri inerente unui astfel de eveniment mai putin fericit in viata de familie.

Astfel,  dupa o informare si pregatire prealabila a sotilor, acestia pot solutiona divortul si cererile accesorii in una – doua sedinte de mediere. In cele mai multe cazuri, cu sprijinul mediatorului, sotii ajung la un acord intr-o singura sedinta de mediere.

 

Acordul poate fi redactat de mediator dar si de parti ori de avocatii acestora, dupa caz, dovada parcurgerii medierii si ajungerii la acord facandu-se prin procesul-verbal de inchidere a procedurii intocmit de mediator si semnat de soti. Procesul-verbal intocmit de mediator, semnat si stampilat de acesta constituie dovada in baza careia instanta, la cererea partii inetersate, dispune restituirea taxei de timbru de 3% platita in cazul partajarii bunurilor comune.

Divortul în sine poate constitui o trauma atat pentru copii cat si pentru soti, implicati direct in actiunea de divort.

Pentru ca traumele sa fie de o amploare ceva mai mica si pentru ca fostii soti sa poata conlucra in a-si educa in continuare copiii, fara un stres suplimentar, odata decizia luata, este recomandat ca cei doi soti sa recurga mai întai la mediator.

Pe langa faptul ca se pot pastra relatiile dintre soti la un anumit nivel care sa le permita o colaborare viitoare, mai sunt si cateva avantaje de natura pecuniară. Prin mediere, costurile desfacerii casatoriei pot fi sensibil mai mici. In plus, timpul de solutionare se reduce in mod substantial.

Exercitarea autoritatii parintesti de ambii parinti dupa divort are succes doar daca dorinta si abilitatea parintilor de a comunica si colabora este suficient de mare. Deoarece autoritatea parinteasca implica responsabilitatea ambilor parinti in legatura cu deciziile care privesc copiii este esential ca parintii sa poata discuta intr-o atmosfera non-conflictuala, de siguranta si confidentialitate  pentru a putea cadea de acord cu privire la custodia asupra copilului, stabilirea locuintei copilului dupa divort, modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si copil, stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copilului, modalitatile in care se achita aceasta contributie, etc. 

In sprijinul parintilor vine medierea si mediatorul care ii sprijina in gasirea celor mai adecvate si satisfacatoare solutii cu privire la situatia lor si a copilului dupa divort .  Daca sotii apeleaza la mediere in urma recomandarii instantei, sedinta de informare cu privire la mediere este gratuita.

SURSA:

 

http://www.mediate.com/articles/jamesb1.cfm

 

MEDIEREA ESTE SOLUTIA!

AFLA MAI MULTE la telefon 0752.23.15.73 sau pe e-mail casademediere@gmail.com !

Dr. Simona Maria VLĂDICA

Mediator autorizat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *