Un parinte custodian este parintele care a primit custodia fizica a unui copil si care isi asuma responsabilitatea de a acoperi toate nevoile esentiale ale acestuia. Pentru a deveni parinte custodian, unul dintre parinti trebuie sa demonstreze ca el sau ea va oferi copilului un mediu stabil.
Opusul unui parinte custodian este parintele necustodian care nu locuieste cu copilul insa care poate petrece timpul cu acesta. Intr-un acord de custodie , vizitele copilului la parintele necustodian pot fi definite si notate. De multe ori, copilul ajunge in grija parintelui necustodian la sfarsit de saptamana, in vacante sau de sarbatori pentru ca aceste vizite sa nu afecteze programul normal de scoala al copilului.
De cele mai multe ori, parintele necustodian va avea anumite obligatii fata de cel custodian, in special financiare. Din acest motiv, parintele necustodian trebuie sa plateasca o pensie de intretinere a minorului, pentru ca parintele in custodia caruia este copilul sa ii poata asigura cele necesare.
Cu toate acestea rolul de parinte custodian nu este definitiv. Acest statut se poate modifica in cazul in care parintele custodian are probleme de sanatatate si nu mai poate avea grija de copil, in cazul in care acesta nu reuseste sa ii ofere copilului un mediu stabil, in cazul in care profesia parintelui custodian implica numeroase calatorii sau in cazul in care copilul decide ca doreste sa locuiasca cu parintele necustodian.
Cele mai importante activitati pe care trebuie sa le realizeze un parinte custodian:
- Stabiliti un program de vizita – acesta poate fi hotarat de catre parinti sau poate fi impus de o instanta.
- Inregistrati platile primite de la parintele necustodian – in cazul in care parintele necustodian nu mai achita suma stabilita prin lege, parintele custodian va avea nevoie de dovada platilor primite dar si a celor neprimite, mai ales ca acestea pot fi o cerinta primara in sala de judecata.
- Puneti pe primul loc interesul superior al copilului – Nevoia copilului de a trai intr-un mediu cat mai stabil trebuie sa fie un aspect foarte important pentru cei doi parinti, in special daca acestia au o exercitare a autoritatii parintesti in comun.
- Informati parintele necustodian daca parasiti judetul sau tara – In cazul in care un parinte decide sa se mute cu un copil, parintele necustodian trebuie sa fie consultat inainte de relocare.
- Consultati parintele necustodian inainte de efectuarea unor cheltuieli majore – in cazul in care parintele necustodian acopera jumatate din cheltuielile medicale sau din cheltuielile de ingrijire ale copilului acesta trebuie consultat inainte de a lua decizii financiare majore.
- Puneti o linie de telefon in camera copilului sau telefonati-l pe telefonul mobil, astfel incat sa puteti vorbi cu el/ea fara a mai trece initial de parintele custodian.
- Oferiti-va sa petreceti timp cu copilul atunci cand parintele custodian trebuie sa plece in alt oras.
- Evitati sindromul „Disney”- tendinta de a face fiecare secunda petrecuta cu copiii extraordinara. Evitati sa le cumparati tot ceea ce va cer, pentru ca cei mici au nevoie de o viata normala.
- Parintii necustodiani sunt deseori reticenti in a le cere copiilor sa fie disciplinati, de teama ca acestia se pot supara pe ei. Stabiliti cu fostul partener un stil de disciplina, care sa fie aplicat de ambii printi, in ambele case.
- Impacati-va cu divortul, astfel incat sa nu comunicati sentimente de furie si ostilitate copiilor.
- Tratati-va fostul sot/sotie ca un partener de afaceri – cercetarile cu privire la impactul divortului asupra copiilor sunt de multe ori neclare, insa este dovedit faptul ca ostilitatea si coflictul intre parinti poate avea un impact profund asupra dezvoltarii copiilor. Incercati sa nu va certati niciodata cu fostul partener in fata copiilor.
Cele mai importante sfaturi pentru parintele necustodian:
Parintele necustodian trebuie sa isi mentina o relatie buna cu copilul, chiar daca nu il vede pe acesta in mod constant. Mai jos sunt cateva sfaturi pentru parintele necustodian care pot ajuta la mentinerea unei bune relatii cu copilul:
Surse:
Noncustodial parent accesat http://en.wikipedia.org/wiki/Noncustodial_parent
Greg Abbott. “ HANDBOOK FOR NONCUSTODIAL PARENTS “. Accesat https://www.texasattorneygeneral.gov/ag_publications/pdfs/qa_ncp.pdf
Non-Custodial Parents’ Participation in Their Children’s Lives: Evidence from the Survey of Income and Program Participation accesat http://fatherhood.hhs.gov/SIPP/pt2.htm
The Responsibilities of the Noncustodial Parent accesat http://life.familyeducation.com/divorce/custody/45571.html