Medierea protejeaza copilul pe parcursul divortului

mediere custodie

mediere custodieMedierea este un proces ce a fost conceput pentru a evita daunele care pot aparea in urma unor conflicte, in acest caz in urma unui divort atat pentru personele afectate direct dar si pentru cele afectate in mod indirect.

Fata de un divort traditional, medierea ofera o solutie mai pasnica si mai civilizata, care protejeaza copiii de efectele negative ale separarii parintilor si mentine un nivel de politete intre fostii parteneri.

Medierea este proiectata  sa ajute parintii care divorteaza  sa ajunga la o solutie amiabila care sa protejeze copiii si părinții si care sa asigure stabilitate pentru familia lor, in timpul si dupa procesul de dizolvare. Scopul medierii este de a-i ajuta pe participanti sa aleaga cea mai buna solutie pentru copii lor dar si pentru ei, parintii fiind punctul central al procesului. Medierea in cazul procesului de divort promoveaza standarde si strategii pentru parinti, dar si pentru ca acestia sa puna in aplicare planul impacati cu situatia in care s-au aflat.

Părintii care se confrunta cu un divort sunt mai preocupati de copiii lor . Ei doresc sa isi protejeze copiii de toate conflictul generate de divort, si isi fac griji cu privire la modul in care  divortul va afecta copiii.

Medierea ajuta parintii sa invete sa fie parteneri chiar si dupa ce au divortat, pentru ca acum acestia vor ocupa un al rol in cadtul cuplului separat. Accentul nu mai este orientat spre „castig” ci spre „interesul superior al copiilor”. Cu copii ca si preocuparea numarul unu, medierea va aduce fostului cuplu sansa de a comunica pasnic unul cu altul cu privire la copiii lor. Mediatorul va continua apoi sa lucreze cu parintii in ceea ce priveste determinarea custodiei, vizite, vacante  etc.

De-a lungul acestui proces, mediatorul va oferi indrumare si sprijin pentru parinti si pentru a-i ajuta pe acestia sa se adapteze la noul rol de  co – parinti. Medierea elimina intarzierile inutile create in judecarea divortului traditional. Acest beneficiu este vital pentru copiii ai caror parinti divorteaza.

Un divort traditional poate dura de la luni, si chiar ani inainte ca divortul sa fi finalizat. Ca urmare a acestui proces de lunga durata, copiii sunt lasati fara un sentiment de stabilitate. Prin urmare, copiii nu sunt capabili sa se adapteze la noul lor mod de viata, deoarece este lipsit de consistenta. În schimb, copiilor le este mereu reamintit de divortul părintilor, iar acest lucru intarzie si mai mult capacitatea lor de a trece peste unele dintre rezultatele negative ale divortului.

Mai mult decat atat in mediere,  parintii sunt implicati in mod activ in determinarea a ceea ce va fi pus in aplicare si in acordul de mediere. Acest factor ofera o siguranta asupra faptului ca fiecare parinte va respecta termenii acordului, deoarece au stabilit impreuna planul parental si masurile care le vor lua. Acest lucru ajuta la prevenirea oricaror litigii viitoare care ar putea aparea, si ajuta la mentinerea unui sentiment de siguranta si liniste pentru copii, pentru ca acestia sa aiba mai mult timp sa se obisnuiasca ca noua situatie.

Surse:

Kathleen O’Connell Corcoran. “What Parents Can Do to Help Children with Divorce” December 1997

Rachel Birnbaum “The Voice of the Child in Separation/Divorce Mediation and Other Alternative Dispute Resolution Processes: A Literature Review”  [Electronic Version]

Janine Brissett. Protecting Children from Unnecessary Trauma  During Separation and Divorce

 

MEDIEREA ESTE SOLUTIA!

AFLA MAI MULTE la telefon 0752.23.15.73 sau pe e-mail casademediere@gmail.com !

Dr. Simona Maria VLĂDICA

Mediator autorizat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *