Pensia alimentara sau de intretinere a minorului este un aranjament financiar legal intre cuplurile divortate sau separate cu copii, in care unul dintre parteneri ofera plati regulate catre altul.
Cu toate acestea, multe lucruri s-au schimbat. Acum este obisnuit pentru ambii parteneri sa aiba o cariera sau un mijloc de sprijin independent. In timp ce inca exista o diferenta statistica semnificativa intre salariile platite barbatiilor si femeilor, femeile sunt acum mai independente decat au fost in ultimele decenii.
Stabilirea unei pensii de intretinere in bani este oportuna in cazul in care:
- “ambii parinti sunt de acord cu aceasta modalitate de a se achita de obligatia de intretineree
- unul dintre parinti este dovedit a nu se achita de obligatia de intretinere in natura, conform art. 530 lit.(2)
- distanta geografica face imposibila pentru parintele nerezident sa fie saptamana de saptamana alaturi de copil, fiind deci greu sa se achite de obligatia de intretinere in natura.”
De obicei, fostii parteneri pot ajunge la un accord in ceea ce priveste suma, insa in cazul in care nu se inteleg legea stabileste cum si cat se va acorda pensia de intretinere, prin luarea in calcul a posibilitatilor materiale ale parintelui, dar si nevoile minorului. Stabilirea pensiei de intretinere platita in bani nu este recomandata in lipsa acordului parintelui in cauza, decat daca acesta s-a dovedit a fi de rea-credinta in ceea ce priveste obligatia de intretinere.
In ceea ce priveste cuantumul pensiei de intretinere acesta poate fi stabilit de instanta sau exista si situatii in care parintii se inteleg asupra sumei, mai ales ca articolul 533 din Noul Cod Civil, specifica faptul ca parintele care nu are in intretinere copilul trebuie sa participe la cheltuielile de crestere.
In art. 529 privind cuantumul intretinerii se specifica:
“(1) Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati.
(2) Cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii si o jumatate pentru 3 sau mai multi copii.
(3) Cuantumul intretinerii datorate copiilor, impreună cu intretinerea datorata altor persoane, potrivit legii, nu poate depasi jumatate din venitul net lunar al celui obligat.”
De obicei pensia de intretinere se acorda pana la varsta majoratului sau poate fi prelungita pana la maximum 26 de ani, daca copilul cuplului urmeaza cursurile de zi ale unei institutii de invatamant superior si daca acesta nu este angajat. In ceea ce priveste pensia de intretinere in Noul Cod civil, art. 533 se specifica:
“ (1) Pensia de intretinere se plateste in rate periodice, la termenele convenite de parti sau, in lipsa acordului lor, la cele stabilite prin hotarare judecatoreasca.
(2) Chiar daca creditorul intretinerii a decedat in perioada corespunzatoare unei rate, intretinerea este datorata in intregime pentru acea perioada.
(3) De asemenea, partile pot conveni sau, daca sunt motive temeinice, instanta de tutela poate hotara ca intretinerea sa se execute prin plata anticipata a unei sume globale care sa acopere nevoile de intretinere ale celui indreptatit pe o perioada mai indelungata sau pe intreaga perioada in care se datoreaza intretinerea, in masura in care debitorul intreţinerii are mijloacele necesare acoperirii acestei obligatii.”
In Romania „art. 530 NCC, in primul alineat arată cum se executa obligatia de întretinere (în natura), iar in alineatul al doilea, arata ca numai daca nu se realizează de bunavoie executarea acestei obligatii in natura, se va dispune executarea prin plata unei pensii de intretinere, stabilita in bani. Prin urmare, stabilirea unei pensii de intretinere in bani reprezinta o situatie de exceptie, care intervine numai atunci cand nu se execută in natura, de bunavoie, obligatia de intretinere. Aceasta situatie este fundamental diferita fata de cea existenta sub imperiul fostului Cod al familiei, unde executarea in natură se situa pe aceeasi treapta cu plata unei pensii in bani, dand posibilitatea instantei sa aleagă oricare dintre aceste variante.”
Exista cazuri in care este posibila suspendarea platii pensiei de intretinere, insa numai daca parintele care are in intretinere copilul doreste o astfel de masura si demonstreaza ca are resursele financiare necesare pentru a avea grija de copil. Exista diferite circumstante care pot modifica sau incheia plata de intretinere precum: decesul parintelui care oferea pensia de intretinere sau pentru sotul care primeste banii, recasatorirea aduce cu sine incheierea perioadei de pensie alimentara pentru copil.
Surse: