Divortul parintilor aduce o schimbare semnificativa in viata copilului, indiferent de varsta acestuia. Datele indica faptul ca divortul parintilor tinde sa intensifice dependenta copilului mic si tinde sa accelereze independenta adolescentului.
Astfel divortul are un impact diferit asupra adolescentului si asupra copilului. Lumea copilului este una dependenta, strans legata de parinti in timp ce lumea adolescentului este una mai independenta si mai separata de parinti.
Carl E. Pickhardt afirma ca pentru copilul mic, divortul zguduie increderea acestuia in dependenta de parinti iar copilul resimte in special instabilitatea si dezechilibrul. Mai mult, copilul pastreaza speranta ca parintii se vor reuni pentru a atenua durerea pierderii.
Reactia pe termen scurt a copilului depinde de la divort la divort, dar in cele mai multe cazuri este una de anxietate. Tot ceea ce cunostea copilul este diferit, nou, imprevizibil iar acesta isi pune intrebari: "Ce se intampla? ", " Cine va avea grija de mine? ", „Ma vor iubi in continuare parintii?” .
Alte efecte pe termen scurt care pot aparea este anxietatea de separare, plansul inainte de ora de somn, udarea patului pe parcursul noptii, accese de furie, pierderea temporara a competentelor stabilite de auto-ingrijire, toate acestea pentru a capata atentia parintilor.
Pe de alta parte, adolescentul tinde sa raspunda intr-un mod mai agresiv la divort, mai rebel, apare un profund sentiment de instabilitate, respectiv acesta simte ca nu se poate baza pe familia sa. Acesta ajunge sa se simta din ce in ce mai autonom intr-o situatie familiala din care se simte deconectat. Pentru pǎrinții care divorteaza si au un adolescent solutia este sa se insiste asupra responsabilitatii crescute sau asupra necesitatii lui in familie. Acesta trebuie sa inteleaga ca este un membru de baza si sprijin chiar daca parintii nu mai sunt impreuna. Pentru parintii cu copii mici care divorteaza, prioritatea este instituirea unui sentiment de ordin familial si predictibilitate pentru copil. Acest lucru inseamna respectarea celor trei R necesari pentru a restabili increderea unui copil in familie: rutine, ritualuri si reasigurare.
Intr-un sondaj realizat recent in Marea Britanie, pe un esantion de aproximativ 1000 de parinti divortati si 100 de copii cu varste cuprinse intre 8 si 18 au indicat faptul ca aprape 40% dintre copii si-au ascuns adevaratele sentimente fata de parinti, deoarece nu au vrut sa-i supere, iar 35 la suta au afirmat ca unul dintre parinti a incercat sa-i intoarcă impotriva celuilalt parinte.
Mai mult, datele indica faptul ca parintii subestimeaza impactul comportamentului lor asupra copiilor, iar doar 8% au recunoscut ca si-au vorbit fostul partenerul de rau.
De asemenea, procentul copiilor care se invinovateau pentru divortul parintilor a fost mai mare decat au crezut parintii. Acelasi sudiu a mai aratat faptul ca atat parintii si copiii chestionati si-ar fi dorit un sprijin exterior in timpul separarii, cum ar fi fost consilierea sau posibilitatea de a vorbi cu cineva din afara familiei.
Ce puteti face sa ajutati copilul sa treaca prin acest proces?
Asigurati-va ca cei mici sau adolescentii stiu ca au doi parinti care ii iubesc, iar acestia vor continua sa aiba grija de ei; protejati copiii de grijile si responsabilitatile vietii de adult; spuneti clar copilului ca responsabilitatea pentru divort este doar a parintilor si nu a copilului.
Exista mai multe modalitati prin care puteti ajuta copiii se se adapteze la separare sau divort. Rabdarea, reasigurare si ascultarea atenta a dorintelor lor poate reduce tensiunea si poate ajuta copii sa faca fata noilor conditii. Daca ii oferiti copilului o rutina sanatoasa, acesta stie ca poate conta pe parintii lui pentru stabilitate, protectie si ingrijire. Daca aveti posibiltatea sa mentineti o relatie buna cu fostul sot/sotie lucrurile vor merge si mai bine pentru ca cel mic va evita un mediu conflictual.
Daca sunteti prezent si calm din punct de vedere emotional si copii se vor simti mai in largul lor. Puteti lua urmatoarele masuri pentru imbunatatirea propriei stari si pentru eliminarea emotiilor negative aduse de renuntarea la partenerul de viata:
- Faceti sport si mancati sanatos
- Incercati a iesiti cu prietenii si evitati subiectul divortului
- Tineti un jurnal – punerea pe foaie a gandurilor va poate elibera de tensiune, tristete si furie.
- Nu vorbiti copilului dumneavoastra urat de tata/mama sa.
- Incercati sa faceti loc umorului in viata dumneavostra
- Daca simtit furie intensa, frica, durere sau vina, gasiti un profesionist pentru a va ajuta sa treceti prin aceste sentimente.
- Sprijiniti copiii in ceea ce priveste exprimarea sentimentelor si aratati-le dragoste neconditionata. Pentru copii, divortul se poate simti ca o pierdere a unui parinte si a mediului cu care era obisnuit. Copiii ar putea fi reticienti in a-si impartasi sentimentele adevarate, de teama ca v-ar putea rani. Fiti rabdatori. Ori de cate ori este nevoie pentru a reaminti copiiilor dumneavoastra ca ambii parinti vor continua sa-i iubeasca. Copiii au o abilitate remarcabila de a se vindeca atunci cand au sprijinul si dragostea de care au nevoie. Cuvintele, actiunile si capacitatea parintelui de a ramane consecvent sunt instrumente importante pentru a reasigura copiii ca totul o sa fie bine si ca sunt in siguranta. Cand copiii ridica anumite probleme sau ii preocupa ceva, raspundeti sincer, insa tineti cont si de varsta celui mic.
- Creati noi rutine si comunicati in mod constant cu copii, aceste doua lucruri ajuta la stabilirea unui sentiment de calm si stabilitate. Copiii se simt mai siguri si mai in siguranta atunci cand au un program, cand stiu ce urmeaza sa se intample. Mentinerea rutinei inseamna, de asemenea, continuarea unui program normal. Rezistati tentatiei de a rasfata copiii si nu le permiteti acestora sa incalce regulile.
- Incercati sa pastrati o relatie cat mai buna cu fostul sot. Amintiti-va ca obiectivul este sa evitati stresul si sa minimizati durerea cauzata de divort. Nu va certati cu fostul partener de fata cu copii. Fiti politicos/politicoasa in interactiunile cu fostul partener. Acest comportament ajuta la stabilirea unui bun exemplu pentru copil.
In ceea ce priveste copii incercati sa:
Surse:
Demo, David H., and Alan C. Acock. (1988) The impact of divorce on children. Journal of Marriage and the Family 50, 619-648
Rhodes, J. Lynn. "The Effects of Divorce on Children."
Carl E. Pickhardt, Ph.D. „The Impact of Divorce on Young Children and Adolescents” 2011
Kathleen O'Connell Corcoran. „Psychological and Emotional Aspects of Divorce” 1997
http://www.rcpsych.ac.uk/healthadvice/parentsandyouthinfo/parentscarers/divorceorseparation.aspx
http://www.nzherald.co.nz/lifestyle/news/article.cfm?c_id=6&objectid=11179493
http://www.medscape.com/viewarticle/405852_4
MEDIEREA ESTE SOLUTIA!
AFLA MAI MULTE la telefon 0752.23.15.73 sau pe e-mail casademediere@gmail.com !
Dr. Simona Maria VLĂDICA
Mediator autorizat