Ce trebuie sa stii despre exercitarea autoritatii parintesti in comun

custodie comuna

custodie comunaCustodia copiilor in caz de divort este poate una din cele mai importante decizii pe care un cuplu trebuie sa o decida. Factori precum stilul de viata, de munca si capacitatea fiecarui parinte de a avea grija de un copil si in acelasi timp sa mentina un mediu propice dezvoltarii reprezinta factori importanti care sunt luati in considerare atunci cand se determina custodia copilului/copiilor.

Atunci cand  ambii parinti par o alegere potrivita pentru copil, se acorda custodia comuna. Astfel, acestia isi pastreaza drepturile importante intr-un aranjament denumit exercitarea autoritatii parintesti in comun.

Dacă instanta de judecata acorda exercitarea autoritatii parintesti in comun,  ambii parinți vor avea un cuvant de spus cu privire la necesitatile importante ale copilului, cum ar fi statutul juridic al acestuia, asistenta medicala, educatia, instruirea religioasa sau activitatile extracurriculare. Cu toate acestea, copilul va locui cu unul dintre parinti.

Custodia comuna se refera la orice aranjament care da ambilor parinti responsabilitatea legala  de a lua decizii asupra lucrurilor care afecteaza copilul. 

Pe scurt, custodia comună fizică permite unui copil sa-si petreaca o parte din timp in fiecare casa, ceea ce inseamna ca un copil minor va avea doua resedinte principale. Atunci cand se acorda custodia comuna fizica, nu exista un program "de vizitare", deoarece copiii traiesc in ambele case iar toate responsabilitatile de ingrijire a copiilor sunt impartite. Aceast tip de custodie este potrivit doar pentru familiile in care parintii divorteaza in conditii amiabile, si in care acestia sunt de acord sa gestioneze situatia fara conflicte.
Custodia legala comuna asigura ca fiecare parinte are un drept egal in luarea deciziilor cu privire la probleme ce privesc copilul. In acest caz copiii locuiesc cu un singur parinte, dar celuilalt parinte i se acorda posibilitatea de vizitare si trebuie sa fie consultat cu privire la toate deciziile legale referitoare la copil.
Custodia comuna se decide  atunci cand un cuplu trece printr-un divort, iar scopul acesteia este de a crea cel mai bun mediu posibil pentru copil, in timp ce parintii isi mentin drepturile legale.

Exista mai multe tipuri de custodie iar acestea sunt:


Custodia fizica – unul dintre parinti are dreptul de a locui cu copilul. In unele tari  se acorda custodia comuna fizica pentru ambii parinti in cazul in care copilul petrece cantitati semnificative de timp cu ambii parinti. Custodia fizica comuna functionează cel mai bine in cazul in care parintii locuiesc relativ aproape unul de altul.

Custodia legala – custodia legala a unui copil inseamna ca parintele are anumite drepturi si obligatii cu privire la cresterea copilului. Un parinte ce detine custodia legala poate lua decizii in privinta factorilor care il privesc in mod direct pe copil. Daca parintele impartaseste custodia legala cu celalalt parinte – deci custodie comuna legala –  si il exclude pe acesta din procesul de laure a deciziior referitoare la copil, parintele exclus poate apela la justitie pentru a obliga parintele sa puna in aplicare planul de exercitare a autoritatii parintesti in comun.

O alta clasificare a custodiilor:

Custodia unica – Un parinte poate avea fie custodia juridica unica sau custodia fizica exclusiva a unui copil. Instantele  nu ezita sa stablileasca custodia unica in cazul in care unul dintre parinti  este considerat un exemplu nepotrivit pentru copil. De exemplu, din cauza dependentei de droguri sau alcool sau a acuzatiilor de abuz sau de neglijare a copilului.

Exercitarea autoritatii parintesti in comun poate exista in cazul in care parintii sunt divortati, separati, sau nu mai convietuiesc impreuna. Cand parintii impart custodia comuna, de obicei, lucreaza la un program parental  in conformitate cu cerintele serviciului lor si in functie de aranjamente locative si de nevoile copiilor. Dacă parintii nu pot conveni asupra unui program, instanta va impune un aranjament. De asemenea, parintii pot utiliza medierea pentru a ajunge la cele mai bune aranjamente pentru copil.

Numeroase studii au analizat modul in care custodia comuna fizica si juridica, si cea unica se rasfrang asupra copilului, pe termen lung.  Datele au indicat faptul ca majoritatea copiilor aflati in custodia fizica sau juridica comuna s-au adaptat mai bine decat copii aflati in custodie unica atunci cand vine vorba de  relatiile de familie, respectul de sine, reglarea emotionala sau comportamentala. Pe de alta parte exista si autori care considera ca exista unele dezavantaje atunci cand vine vorba de exercitarea autoritatii parintesti in comun. Dianne Post, afirma intr-un articol ca, din pacate , custodia comuna este cel mai adesea un dispozitiv proiectat pentru a proteja drepturile tatalui. Acesta afirma ca tendinta, in acordurile de custodie comuna este de a lasa copiii cu mama lor,  in timpul in care acestia trebuie sa se afle in grija tatalui, ceea ce inseamna costuri suplimentare pentru mame. Potrivit acesteia, in astfel de cazuri, tatii pastreaza controlul asupra copiilor si  obtin drepturi fara a-si asuma prea multa responsabilitate.

Surse:

Dianne Post „Arguments against Joint Custody”.Berkeley Journal of Gender, Law & Justice Volume 4, Issue 2 [Electronic Version].

Robert Bauserman. “Child Adjustment in Joint-Custody Versus Sole-Custody Arrangements: A Meta-Analytic Review”. Journal of Family Psychology 2002, Vol. 16, No. 1, 91–102 [Electronic Version].

Joint Custody Rights: The Basics accesat http://www.attorneys.com/child-custody/joint-custody-rights-basics/

Family Law: Common Joint Custody Arrangements accesat http://www.lawteryx.com/knowledge-center/family-law-common-joint-custody-arrangements.html

Types of Child Custody. Learn the difference between legal custody, physical custody, sole custody, and joint custody accesat http://www.nolo.com/legal-encyclopedia/types-of-child-custody-29667.html

MEDIEREA ESTE SOLUTIA!

AFLA MAI MULTE la telefon 0752.23.15.73 sau pe e-mail casademediere@gmail.com !

Dr. Simona Maria VLĂDICA

Mediator autorizat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *