Custodia fizica comuna apare in cazul in care ambii parinti isi asuma responsabilitatea de ingrijire fizica a copilului. Cand apare o custodie comuna fizica, copilul, in cele mai multe cazuri, petrece timp in mod egal cu ambii parinti, in locuintele acestora.
Pentru a obtine custodia fizica comuna parintii pot depune o cerere pentru custodia comuna fizica intr-o instanta de familie. In cele mai multe cazuri, instanta poate sa fie de acord cu acest tip de custodie, sau exceptia cazului in care circumstantele fac imposibil acest lucru pentru un parinte.
Custodia comuna fizica are doi actori – parintele custodian si cel necustodian – parintele care locuieste cu copilul si are custodia fizica pentru mai mult de 50% din timp este, in general, mentionat drept parinte custodian. Cu toate acestea, in cazul in care timpul petrecut cu copilul este aproximativ egal, nu mai exsta o diferenta prea mare intre parintele custodian si cel necustodian. In aceasta situatie, parintii au aceleasi drepturi si responsabilitati in cresterea copiilor.
In cele mai multe cazuri de custodie comuna fizică, unui parinte ii este data custodia primara a copilului. In situatia in care parintele care are costodia primara trebuie sa plece din tara o perioada, celalalt parinte poate cere custodia temporara, insa astfel de reglementari variaza de la tara la tara. Cand parintii opteaza pentru custodia comuna fizica dupa separarea legala sau divort, unul dintre ei trebuie sa plateasca o pensie de sprijin pentru copii. In functie de legislatia nationala, pensia trebuie platita in continuare chiar daca copilul petrece un timp aproximativ egal cu ambii parinti.
Pe de alta parte, exista si specialistii care considera ca acest tip de custodie poate sa devina atat cel mai bun lucru pentru un copil dar si cel mai rau lucru. Astfel, custodia comuna fizica trebuie acordata atunci cand cei doi parinti pot coopera suficient de bine pentru ca cei mici sa nu fie prinsi intr-o zona de razboi. Datele arata ca in divorturile precedate de conflicte puternice, custodia comuna fizica nu este o buna solutie pentru copil. Cu toate acestea, exista si țari precum SUA in care custodia comuna fizica vine cu reducerea platilor de sprijin pentru copil.
La nivel european, Suedia si Belgia sunt state care au introdus in legislatie custodia comuna fizica, iar in Franta exista diferite petitii pentru introducerea acestui tip de custodie.
La randul sau, Catalin Bogdan, presedinte al Asociatiei Romane Pentru Custodie Comuna sutine ca „Aceasta prezumtie (introducerea custodiei fizice comune – n.r) nu trebuie sa fie inteleasa ca o regula dura prin care parinţii sunt obligati sa impartă resedinţa copilului. In fapt, chiar si in Suedia, aproximativ 30% din cupluri opteaza pentru un astfel de aranjament”.
Potrivit unui studiu realizat de dr. Linda Nielsen si publicat in American Journal of Family Law custodia comuna fizica este definita ca acel aranjament in care copilul petrece cel putin 35% din nopti dormind la unul dintre cei doi parinti. Acelasi studiu a mai aratat faptul ca:
„Cei mai multi copii care sunt intr-un astfel de aranjament au rezultate mai bune, o satisfactie mai mare cu privire la viata si o trainicie mai mare a relatiei cu tatal decat cei care locuiesc preponderent cu mama (faimosul aranjament de tip „un week-end din doua”).
In al doilea rand, parintii care intra intr‑un astfel de aranjament nu trebuie sa fie exceptional de cooperativi, fara conflict, foarte bogati, avand un standard educational ridicat sau sa fie extraordinar de entuziasti cu privire la ideea de locuinta alternanta pentru ca copiii sa beneficieze de un astfel de aranjament de tip custodie comuna fizica. In al treilea rand, adultii care au trait intr-un astfel de aranjament spun ca acest aranjament s-a dovedit a fi in interesul lor – in contrast cu cei care au trait doar cu mama dupa divortul parintilor lor. In majoritatea tarilor industrializate exista un trend continuu de deschidere si acceptare din partea justitiei, a opiniei publice si a părintilor a ideii de custodie comuna fizica.”
Surse:
Robert Emery, Ph.D. “ Divorced With Children. How you and your children can thrive after divorce” 2009
http://blog.arpcc.ro/2013/09/sentinte-ce-instituie-custodia-comuna.html
http://la-family-law.com/joint-physical-custody-–-what-does-it-really-mean/
http://blog.arpcc.ro/2013/03/corelatia-intre-custodia-fizica-comuna.html
http://blog.arpcc.ro/2014/01/custodia-comuna-fizica-resedinta.html
MEDIEREA ESTE SOLUTIA!
AFLA MAI MULTE la telefon 0752.23.15.73 sau pe e-mail casademediere@gmail.com !
Dr. Simona Maria VLĂDICA
Mediator autorizat