Alienarea parentală – o problemă spinoasă a societății zilelor noastre

Camera de Comerț și Industrie București, Universul Juridic si Asociatia Arta Proiectelor Inovatoare in Sanatate, Educatie si Turism (A.P.I.S.E.T.) organizează conferinta Alienarea parentală – o problemă spinoasă a societății zilelor noastre, ce va avea loc pe data de 14 noiembrie 2019.

Evenimentul va avea loc in Aula Carol I, Etaj 2, Palatul Camerei de Comerț și Industrie,  Str. Ion Ghica, Nr. 4, Sector 3, București (vis-a-vis de Banca Națională a României). Partenerul evenimentului este Sociatatea Civila Profesionala de Mediatori „Vladica si Asociatii”. 

 

Prezentare:

Alienarea parentală este procesul și rezultatul manipulării psihologice a unui copil prin care acesta arată teamă nejustificată, lipsă de respect sau ostilitate față de un părinte sau un alt membru al familiei.

În România, cazurile în care unul dintre părinți reclamă alienarea parentală s-au înmulțit în ultimii ani, atât în sfera penalului, cât și în civil. Acest fenomen a devenit deja unul îngrijorător, cu efecte pe termen scurt, mediu și lung. Există însă situații în care, deși un părinte îl acuză pe celălalt părinte de alienare parentală, acest aspect nu este real. Din acest motiv se impune să se cunoască limitele până la care se poate discuta despre alienare parentală versus falsa alienare parentală.

În esență, fenomenul alienării parentale constă din acțiuni nefirești exercitate de un părinte (sau de persoana care locuiește cu copilul) împotriva celuilalt părinte cu scopul îndepărtării definitive a copilului de acesta. Efectele sunt grave, influențând psihicul copilului cu consecințe grave (abandon școlar, consum de droguri și alcool, tendințe suicidale, agresivitate, depresie, apatie). Consecințele alienării parentale se regăsesc și la viitorul adult (șomaj frecvent, imposibilitatea păstrării locului de muncă, imposibilitatea formării și menținerii unei relații de cuplu, comportamente similare față de proprii copii, afecțiuni medicale în sfera zonei genitale). Acest fenomen se instalează pe fondul lipsei de comunicare și înțelegere dintre părinți, mai ales atunci când unul dintre cei doi a fost rănit/părăsit/înșelat.  Alienarea parentală se manifestă preponderent în cazul separării celor doi părinți, dar și în situația în care aceștia locuiesc împreună și ajung să își folosească/dispute copilul.

Părintele alienator sau abuzator este cel care se află în relație de încredere cu copilul și îi poate, astfel, induce acestuia din urmă anumite idei, îi poate prezenta situații alterate sau greșit interpretate, cu scopul de a-l face să creadă cǎ celălalt părinte este dușmanul său, că nu-l mai iubește, că este complet rău și că nu este interesat de binele lui. Părintele alienator nu reușește să accepte că un copil își iubește ambii părinți și nu pare a fi interesat de starea de bine a propriului copil, ci, mai degrabă, este preocupat să facă orice pentru a-și răni fostul partener (inclusiv să își folosească propriul copil pentru asta). Părintele ce își abuzează emoțional copilul are „limba dulce, dar otrăvită”, deoarece toată trauma are loc și se desfășoară cu ajutorul limbajului, dublat însă și de manifestarea comportamentală tip „dramă” când copilul dă semne că nu este foarte convins de argumentele verbale aduse de abuzator. Atunci intervine și dramatizarea.

Scopul conferinței este acela de a explora fenomenul alienării parentale, cu toate consecințele sale în viața psihică și socială a individului afectat, în orice formulă, de acest flagel. Evenimentul își propune să ia în considerare legătura dintre sănătatea mintală a copilului, a ambilor părinți și aspectele juridice, necesare pentru găsirea și promovarea unor soluții de succes în astfel de cazuri complexe și dificil de instrumentat.

Toți participanții la conferință vor avea oportunitatea de a interacționa cu speakerii, de a afla chestiuni practice, aplicate, de a pune întrebări și de a dezbate împreună cu aceștia, având ocazia de a  parcurge aspecte psihologice, legale și etice în ceea ce privește alienarea parentală.

Este îmbucurător faptul că din ce în ce mai mulți magistrați apelează la expertizele psihologice și iau măsuri concrete în cazul identificării părinților alienatori, dispun exercitarea autorității exclusive pentru părintele victimă, stabilesc un program extins de legături personale cu minorul, însă este îngrijorător faptul că părinții abuzatori nu  înțeleg să se oprească, ajungând chiar să nu respecte hotărârile judecătorești și riscând uneori închisoarea în dorința lor patologică și obsesivă de răzbunare sau pedeapsă față de fostul partener de viață. Este și mai îngrijorător cum înșiși părinții, cei chemați să își ocrotească micuții, sunt cei care le aduc multă suferință în suflete.

Luând în considerare toate aceste aspecte, dar nu numai, această manifestare își propune să abordeze un subiect atât de delicat, dar spinos în același timp, tocmai pentru a veni în întâmpinarea tuturor părinților implicați în astfel de situații, dar și avocaților, psihologilor, mediatorilor etc. care se întâlnesc cu situații de divorț/separare și alienare parentală.

Vorbitori:

Lect. univ. dr. Simona Maria Vlădica, psiholog și mediator autorizat

Procuror Remus Tomescu, prim-procuror adjunct, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 3, București

Jud. Mihaela Daicu, Judecătoria Sector 3, București

Moderator conferință: Lector univ. dr. Simona Vlădica

Agendă:

14:00-14:30 – Înregistrarea participanților și welcome coffee

14:30-16:30 – Sesiunea I

14:30-15:15

Alienarea parentală și suferința emoțională a celor implicati: mamă, tată și copil. Rolul intervenției timpurii în rezolvarea cazurilor de alienare parentală prin mediereLector univ. dr. Simona Vlădica

15:15 -16:00

Fenomenul alienării parentale din perspectiva infracțiunilor pe care le genereazăProcuror Remus Tomescu, prim-procuror adjunct – Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 3, București

16:00-16:30 – Sesiune interactivă – Întrebări și răspunsuri

16:30-16:50 – Business networking/Coffee break

16:50-19:00 – Sesiunea a II-a

16:50 -17:35

Dificultăți întâlnite în practică în instrumentarea infracțiunilor generate de fenomenul alienării parentaleJudecător Mihaela Daicu – Judecătoria Sector 3, București

17:35-18:00 – Reglementări legislative în contextul necesității diminuării și/sau stopării fenomenului alienării parentaleLector univ. dr. Simona Vlădica

18:00-19:00 – Sesiune interactivă – Întrebări și răspunsuri

19:00-20:00 – Cină

Taxa de participare:

************************************************************

Early Booking (până în data de 31 octombrie 2019): 250 de lei plus TVA

Late Booking (începând cu data de 1 noiembrie 2019): 300 de lei plus TVA

Taxa de participare include:

– Participarea la toate sesiunile evenimentului;

– Participarea la pauzele de cafea și la cină;

– Acces la Abonamentul Premium Universul Juridic pe o perioadă de 3 luni;

– Un exemplar din Revista de dreptul familiei nr. 1-2/2019.

Pentru inscrieri intrati pe link-ul de mai jos si completati formularul de inscriere la conferinta:

https://www.universuljuridic.ro/alienarea-parentala-o-problema-spinoasa-a-societatii-zilelor-noastre/?fbclid=IwAR1lCZph-kUd9mt2QFMLB2JHGVne8_AqkpqPl4chwtOz3DqUNkH7i313Vns

Pentru mai multe informatii va stau la dispozitie:

Roxana Biga, Project Manager; 0743.292.252, roxana.biga@universuljuridic.ro

Mircea Fica, Editor, 0732.903.216, mircea.fica@universuljuridic.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *