Redau mai jos un articol redactat de Joanne Naiman, mediator certificat cu o practica privata in medierea divortului, despre cateva mituri cu privire la DIVORT.
In mod traditional, cuplurile divorteaza de pe pozitia unor adversari, angajand avocati pentru a stabili modalitatea de exercitare a autoritatii parintesti, pensia de intretinere alocata copilului, impartirea bunurilor materiale si a tot ceea ce ii intereseaza.
Divortul devine astfel ca un joc de poker cu miza mare. Se joaca pe copiii, avere si implica foarte mult stress.
Dar exista o alta cale de finalizare a unui divort si anume medierea, ca o alternativa realista si sanatoasa.
Un cuplu poate sa se intalneasca cu un mediator pentru a incheia un acord de mediere care sa acopere toti termenii divortului, inclusiv impartirea bunurilor si modalitatea de exercitare a autoritatii parintesti.
Divortul prin mediere este mai rapid, mai ieftin si cel mai important, este mai putin daunator, nu doar pentru cuplu, ci si pentru copiii lor.
Iata 7 mituri despre medierea prin divort, pe care Joanne Naiman, le-a elaborat:
- As alege medierea – dar nu cu el/ea
Nu poti sa stai in aceeasi camera cu sotul/sotia ta, nu poti sa iti argumentezi bine ideile, deci cum poti sa lucrezi la un acord de mediere?
Aici intervine rolul mediatorului. Mediatorul va ghideaza catre conversatii importante si aplaneaza discutiile in contradicatoriu, conversatiile inutile. Acesta ii conduce pe cei doi soti catre luarea deciziilor rationale, convenabile pentru ambele parti.
- Profesia juridica obiecteaza
In anii 1970, cand a inceput medierea privata a divorturilor, asociatiile barourile au denuntat-o.
Pana in anul 2000, Asociatia Baroului American a imbratisat medierea divortului intr-o asemenea masura incat au colaborat cu grupurile nationale de mediere pentru a elabora standardele de practica pentru medierea familiala si divort.
- Nu pot sa aleg un mediator
Daca intampinati aceasta dificultate, iata care sunt aspectele care pot determina alegerea unui mediator profesionist:
- Mediatorul trebuie sa cunoasca foarte bine prevederile legale, sa aiba o diploma in drept sau in stiintele psiho-sociale precum si experienta in mediere
- Niciun mediator nu ma poate salva
Mediatorii nu sunt terapeuti pentru cupluri. Treaba lor nu este sa impace cuplurile. Mediatorii se concentreaza exclusiv pe a ajuta cuplul in procesul de gasire a celei mai potrivite modalitati de separare in conditii amiabile.
- Sala de judecata este cel mai bun loc pentru a lupta pentru copiii mei
Vreti sa faceti tot posibilul pentru a va proteja relatia cu copiii vostri. Dar cand declansati o lupta in instanta va puneti copiii in pericol. Acestia se vor afla intr-o situatie fara castig.
- Medierea este intotdeauna cea mai buna cale de a merge mai departe
Dar exista momente in care medierea nu este foarte potrivita:
- Judecata este afectata ( adica dependenta de droguri/alcool)
Si daca in ciuda celor mai bune eforturi, veti constata ca medierea nu functioneaza, puteti sa opriti in orice moment procesul si puteti sa continuati in mod traditional procedura de divort.
Medierea nu va incurca cu absolut nimic.
- Medierea inseamna ca trebuie sa ma multumesc cu mai putin
Vazand titluri ca cel de mai sus, cine nu crede ca angajarea unui avocat de divort de 1.000 dolari pe ora este cel mai bun mod de a obtine ceea ce meritati? Dar, in realitate, divortul nu este un sport castigator.
Sursa: https://www.huffingtonpost.com/joanne-naiman/divorce-mediation-myths_b_831334.html