Educatia juridica in scoli – un pas important pentru sistemul de educatie din Romania!

Ieri, in calitate de cadru didactic universitar, doctor in psihologie si formator colaborator la Institutul National al Magistraturii, am participat la intrevederea de la Ministerul Justitiei referitoare la Protocolul de colaborare privind EDUCATIA JURIDICA in scoli.

De asemenea, in calitate de Lector univ. am participat la programul de formare cetățenească în școli – Workshop și sesiune de training: „Competente pentru predarea de noțiuni de drept la nivel preuniversitar” organizat de CRPE si Liderjust in cadrul unui proiect finantat prin granturile SEE 2009 – 2014 – fondul ONG in Romania, cu tema: Exercitiu de predare a unor notiuni de drept (desfasurarea unei ore) – prezentari din partea participantilor, lectii demonstrative, intrebari si raspunsuri, feedback”.

Acest protocol a fost semnat intre Ministerul Educatiei Nationale, Ministerul Justitiei, Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii si Inalta Curte de Casatie si Justitie. In urma acestei sedinte s-au trasat directiile pentru atingerea si implementarea obiectivelor protocolului. Am luat cuvantul si am militat pentru continuturi atractive pentru copii, prezentate prin metode interactive de educatie, folosind un limbaj accesibil si adaptat varstei elevilor.

Aceste materiale didactice vor fi pregatite la Ministerul Justitiei de un grup tehnic format din reprezentanti ai tuturor partenerilor implicati in proiect. Se vor elabora astfel fise tematice cu subiecte ce vor fi abordate in mod unitar la nivel de scoli. Fisele se vor dezvolta prin adaugarea de continut ce va sta la baza manualelor de educatie juridica. Aceste manuale vor fi redactate de specialisti in pedagogie nu de catre practicienii in drept.

De asemenea,  sustin pregatirea minima din punct de vedere didactic a tuturor celor care vor face intai voluntariat in scolile din toata tara, in sensul in care este foarte important felul in care se predau aceste continuturi informationale, claselor de elevi.

Trebuie dezvoltate programe educationale de pregatire a magistratilor care vor preda notiunile de drept profesorilor din invatamantul preuniversitar sau chiar elevilor: didactica predarii domeniului de specialitate.

Un alt aspect de amintit este faptul ca MEDIEREA va fi introdusa in continutul educational din manualul de EDUCATIE JURIDICA, materie ce va intra in programa scolara ca fiind optionala.

Initiatoarea si coordonatoarea acestui proiect util este doamna Conf. Univ. Dr. Marieta Safta, Ministru Secretar de Stat la Ministerul Justiției.

 

MEDIEREA ESTE SOLUTIA!
AFLA MAI MULTE la telefon 0752.23.15.73 sau pe e-mail casademediere@gmail.com !
Dr. Simona Maria VLĂDICA
Mediator autorizat

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *