Cum sa spui NU intr-un mod convingator

Redau mai jos un articol scris de doamna Dr. Tammy Lenski care îi ajută pe oameni să rezolve conflictele în relațiile de afaceri și in relatiile personale.

Încă de la fondarea firmei sale de soluționare a conflictelor, Myriaccord LLC, în 1997, Tammy a colaborat cu indivizi și organizații din întreaga lume ca mediator principal, antrenor executiv, vorbitor și educator.

“A fi capabil să spui nu este esențial pentru o bună negociere zilnică. Cu toate acestea, se poate evoca anxietatea cu privire la a parea ca esti aspru, nefolositor etc.

Daca cautati o modalitate de a va abtine in a mai spune mereu da, trebuie sa spuneti NU si sa va insusiti aceasta tehnica in pachetul vostru de instrumente zilnice.

In timpul unei intalniri un prieten a spus: “Caut un voluntar pentru a crea formularul de inregistrare. Eu nu fac formulare.” Declaratia a fost clara si decisiva.

O serie de studii raportate în Journal of Consumer Research au constatat că răspunsul la ispită cu cuvintele "Eu nu" în loc de "nu pot" ne ajută să ne stabilim calea spre succes.

De exemplu formularea “Nu renunt la exercitiu” ne ajuta sa rezistam mai bine tentatiei decat formularea “Nu pot sa sar peste exercitiu”.

Intr-unul dintre studii, femeile care lucrau pentru un scop specific de sanatate sau de fitness au fost incurajate sa foloseasca “Nu” in loc de “Nu pot” cand au fost tentate sa cada.

Dintre femeile indemnate sa foloseasca “nu pot” doar 10% pe toata durata studiului nu au avut de pierdut.

80% dintre femeile care au folosit “nu” erau inca perseverente spre obiectivul lor la sfarsitul studiului.

Cercetatorii au presupus ca “NU” invoca o stare interna stabila, neschimbata, ceea ce o face mai puternica decat “nu pot” care invoca un accept pus pe impedimentele externe si implica o schimbare a circumstantelor.

Desi nu este un subiect al studiului, este foarte greu sa pierdem din vedere cat de persuasiv este “nu” in locul expresiei “nu pot” atunci cand este folosit cu voce tare de catre altii.

Peter Block, autorul celei mai bune carti de consultanta a precizat intr-un interviu: “daca nu puteti spune NU, DA-ul dvs. este gol.”

Sursa: https://www.mediate.com/articles/LenskiTbl20170203.cfm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *