Dialogul constituie cheia medierii

Mai jos puteti sa va aruncati privirea asupra unui articol scris de Paul Rajkowski, un barbat ce a recurs la mediere pentru divort. Astfel, el s-a aratat interesat de procesul de mediere si a devenit membru al Consiliului de Administratie al Centrului de Mediere Comunitara din Chicago, un grup de mediere voluntara.

Din acel moment, Paul a fost interesat de schimbarea paradigmei in mediere, sperand sa creeze o valoare reala bazata pe auto-determinarea completa a partilor care se afla intr-un conflict.

„Ne aflam intr-o lume in care cautam mereu schimbarea, imbunatatirea lucrurilor, dorim sa satisfacem clientul sau partea. In procesul de schimbare ne apropiem tot mai mult de mediere si de acomodare.

 Mediatorul nu mai conduce procesul asa cum si-ar fi dorit. Medierea gazduieste in prezent partile aflate in conflict, incluzandu-i in acest proces si pe avocatii partilor.

Folosim adesea expresia „stilul mediatorului”, dar ar trebui sa vorbim despre un singur stil si anume facilitarea sesiunii comune. Acum procesul de mediere pune pe toata lumea la masa negocierii. Mediatorul tine cont de absolut toate ideile care vizeaza rezolvarea conflictului.

Piesa scenica

Daca medierea ar fii o piesa scenica, partile ar fii principalii actori. Mediatorii ar fii managerul de scena, iar avocatii, actorii de sprijin. In prezent, actorii de sprijin joaca un rol mai important in aceasta piesa de scena.

Actorul principal (partea) declara: „Nu vreau sa fiu in fata…voi fi in salonul meu, manager de scena, vino sa ma vezi!”

„Iata ce vreau. Mergi pe scena si rezolva treaba aia acolo!” Acum managerul de scena are rolul de actor si trebuie sa livreze ideile pe scena, celeilalte parti.

Desigur, exista si mediatori care iubesc schimbarea rolului de actor. Asigurati-va ca acesta este neutru si impartial. Pare usor, deoarece ideile originale nu vor veni de la mediator. Cuvintele si ideile partilor sunt prezentate de mediator.

Nu cu mult timp in urma, am sugerat ca avocatii sa nu vorbeasca in sedinta comuna, decat daca cer sa aiba un moment singuri cu clientul lor, fara prezenta mediatorului. Deseori am primit observatii pentru aceasta sugestie.

Clientul vine apoi cu ideea la masa negocierii pentru a discuta cu cealalta parte. Asadar, avem loc de avocati, acestia putand si ei sa constribuie la discutia comuna. Mediatorul este ultima persoana care trage liniile procesului de mediere.

Medierea permite partilor sa lucreze impreuna la o solutie si sa decida pentru acordul final."

Sursa: https://www.mediate.com/articles/RajkowskiP2.cfm

MEDIEREA ESTE SOLUTIA!

AFLA MAI MULTE la telefon 0752.23.15.73 sau pe e-mail casademediere@gmail.com !

Dr. Simona Maria VLĂDICA

Mediator autorizat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *