Conferinţa “Malpraxisul medical. Raspunderea medicului si problemele sistemice” – 11 octombrie 2016

smg 360x360pxSănătatea Media Group în parteneriat cu Wolters Kluwer Romania organizeaza pe data de 11 octombrie 2016, începand cu ora 14.00, la Hotel Capital Plaza (Bulevardul Iancu de Hunedoara 54, sala Ion Mincu), conferința „Malpraxisul medical. Raspunderea medicului si problemele sistemice.”

Scopul acestei conferințe este de a crea un cadru multidisciplinar (etic, medical, juridic, legal etc.) pentru discuții, analiză, dezbateri. Obiectivele conferinței sunt direcționate către găsirea de soluții etice și juridice implicate în îngrijirea pacienților, elaborarea unor protocoale stricte care să conducă către o practică medicală de nivel înalt și să apere interesele comunității.

Sistemul medical românesc este un subiect care incomodează atât medicii cât și pacienții. Probleme, clișee, acuzațiile de malpraxis medical, medici care pleacă în alte țări pentru bani mai mulți dar și pentru un respect ridicat.

Din ce în ce mai multe suspiciuni de malpraxis medical sunt relatate constant în presă, împreună cu declarațiile dramatice ale pacienților afectați sau ale rudelor decedaților. În ciuda acestei realități dure (#colectiv #copiiargeșului #hexipharma etc.), autoritățile preferă de cele mai multe ori să închidă ochii în loc să cerceteze temeinic și să preîntâmpine astfel de tragedii. Toate acestea în condițiile în care greșeala medicală conduce către decesul pacientului sau către mutilarea acestuia pe viață.

În ultimul deceniu acuzațiile de malpraxis medical au crescut, afectând atât profesia medicală cât și societatea civilă în ansamblu. Din cauza situației critice actuale din sistemul sanitar, conștientizarea problemelor de către personalul medical și pacienți a condus către situația în care malpraxisul medical declanșează la scară largă, panică, temere și nu întotdeauna într-un mod foarte realist.

Din punct de vedere psihologic apare o problemă uriașă: mediatizarea și vizibilitatea crescută a cazurilor de malpraxis medical. Astfel, pe măsură ce acuzațiile împotriva medicilor escaladează, se instalează teama generală de a nu fi dat în judecată, iar procesul de luare a deciziei medicale ajunge sa aiba de multe ori o abordare defensivă a actului medical. În final, cine are de suferit cel mai mult? Pacientul!

Toate aceste acuzații scad încrederea pacienților în medici și în actul medical, fapt ce nu induce o gandire pozitivă ci dimpotrivă se instalează anxietatea față de sistemul medical în ansamblu.  Pacientul cu o gândire negativă nu va evolua bine sub tratament.

Printre temele abordate in cadrul conferintei, care sunt enumerate mai jos, se numara si  „Principiile Curtii Europene a Drepturilor Omului in cazurile de malpraxis medical din Romania”, aceasta abordare avand ca scop  prezentarea ideilor  din hotararile Curtii in cauzele provenind din Romania, idei care vizeaza raspunderea statului, a  medicului, felul in care instantele nationale ar trebui sa analizeze o cauza si probatoriul, fiecare dintre acestea  fiind insotite de prevederi legale, comentarii bazate pe experienta in jurispudenta etc.”

Asadar, tematica conferintei este urmatoarea:

 • Calitatea actului medical – infecțiile intraspitalicești
 • Abuzul în serviciu
 • Corupție – achiziții publice în spitale
 • Ce pași ar trebui urmați pentru a ne asigura că spitalele din România sunt salubre? Ce teste ar trebui realizate astfel?
 • Probleme în sistem sau malpraxis medical ?
 • Malpraxisul medical – proces în instanță sau mediere ?
 • Aspecte juridice privind malpraxisul medical
 • Ai fost victima unui caz de malpraxis? Ce înseamnă acest proces și care sunt șansele de reușită ?
 • Efectele contractului de asigurare de malpraxis medical
 • Etica și drept medical în malpraxis
 • Prevenirea actelor de malpraxis în medicină

Înscrierea se realizează prin accesarea link-ului de mai jos, http://info.wolterskluwer.ro/malpraxisul-medical-raspunderea-medicului-si-problemele-sistemice/ si completarea formularului din partea dreapta a paginii de internet. Ulterior completarii acestui formular va vom contacta telefonic pentru finalizarea inscrierii.

Organizatori: Sănătatea Media Group și Wolters Kluwer

Parteneri: Societatea Civila profesionala de Mediatori „Vlădica&Asociații” si Avocatul Medicului

Parteneri Media:  www.exploremedicinetv.ro, Comunitatea Profesiilor Liberare, www.medicalmanager.ro , www.saptamanamedicala.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *