Medierea – instrument modern de solutionare a conflictelor

mediere conflicte bucurestiMedierea este o formă alternativă de rezolvare a disputelor între două sau mai multe părți ce doresc să ajungă la o înțelegere, cu ajutorul unei terțe persoane, specializate în calitate de mediator.

 

 

Articolul alin. 1 și 2 din Legea 192/2006 reglementează medierea astfel: „Medierea reprezintă o modalitate facultativă de soluționare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terțe persoane specializate în calitate de mediator, în condiții de neutralitate, imparțialitate și confidentialitate.

Caracterul voluntar al procedurii presupune libertatea partilor de a recurge la mediere si de a lua o decizie. Mediatorul are obligatia de a se asigurea ca partile au ales procedura de mediere in mod voluntar, in cunostinta de cauzasi fara a fi constranse.
Confidentialitatea procedurii reprezinta secretul profesional care este recunoscut ca fiind deopotriva un drept si o indatorire fundamentala si promordiala a mediatorului.
Neutralitatea si impartialitatea mediatorului  se bazeaza pe faptul ca mediatorul nu are niciun interes in cauza si in rezultatul disputei, impartialitatea reflectand acelasi concept: mediatorul nu ia partea nimanui.

Autodeterminarea partilor se refera la ghidarea lor spre gasirea unei solutii de tip “win-win”, medierea nu transforma niciuna dintre parti in invins sau învingator, toti cei implicati avand doar de castigat din mediere.

 

Daca ne referim la medierea in procesul penal finalitatea acesteia este ajungerea la o întelegere a partilor ce va fi scrisa intr-un ACORD DE MEDIERE ale cărui efecte juridice sunt: 

  • încetarea urmăririi penale
  • încetarea procesului penal
  • posibilitatea reducerii pedepsei – acordul de mediere operează ca circumstanță atenuantă cu efect obligatoriu de
  • reducere a pedepselor legale cu o treime
  • posibilitatea suspendării condiționate a executării pedepsei
  • posibilitatea renunțării la aplicarea pedepsei
  • posibilitatea amânării aplicării pedepsei

 

De asemenea finalitatea medierii in procesul civil este ajungerea la o întelegere a partilor ce va fi scrisa intr-un ACORD DE MEDIERE ale cărui efecte juridice sunt: 

  • încetarea procesului civil după ce acordul a fost incuviințat de instanța de judecată
  • instanța ia act de învoiala părților și pronunță o hotărâre judecătorească definitivă, fără cale de atac și executorie, la solicitarea părților
  • titlu executoriu dacă este autentificat de notarul public.

 

Principalul beneficiu al medierii este acela ca ne lasa posibilitatea de a alege, oferindu-ne o varianta viabila si usoara de a rezolva disputele.
Medierea, prin caracterul ei voluntar, respecta libertatea oamenilor, care apeleaza la ea doar daca vor si daca, evident, stiu de existenta ei.
Partile sunt cele care detin controlul in sedintele de mediere. Ei sunt cei care hotarasc daca raman sau nu in mediere.

Medierea are loc intr-un cadru privat, protejat de lege si de principiile fundamentale ale profesiei de mediator (confidentialitate, neutralitate, impartialitate).
In instanta partile isi cauta „dreptatea”. In mediere isi gasesc rezolvarea.
Toate partile participante la mediere castiga, pentru ca solutia lor este personala, le apartine si este ceea ce isi doresc.

Chiar daca au un conflict, in mediere partile nu sunt adversari.
Medierea este convenabila si pentru cei cu un program foarte incarcat, deoarece este flexibila, fara orar fix.
Medierea nu are „vacanta judecatoreasca”.
Apelarea la un mediator ajuta la mentinerea relatiei sau imbunatatirea ei.

Costurile sunt minime si sub controlul partilor. In plus statul ii recompenseaza pe cei care apeleaza la medierea prin restituirea taxelor.
Sunteti scutitti de obligatia de a face proba celor afirmate de dumneavoastra.
Un mare avantaj este acela ca nu aveti nevoie de cunostinte juridice pentru a avea siguranta ca va sta in putere sa obtineti ceea ce va doriti.
In mediere aveti sansa sa va rezolvati problema prin forte proprii, fara a depinde de hotararea unei persoane neimplicate in disputa.

 

Cititi si:

5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre medierea conflictelor

 

MEDIEREA ESTE SOLUTIA!

AFLA MAI MULTE la telefon 0752.23.15.73 sau pe e-mail casademediere@gmail.com !

Dr. Simona Maria VLĂDICA

Mediator autorizat

 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *