Probabil ca ati auzit de posibilitatea de a divorta prin intermediul medierii, dar nu stiti exact ce presupune si care sunt avantajele acestei proceduri.
Pe scurt, un divort la mediator reprezinta metoda aleasa de cei care isi doresc sa se separe in liniste, fara cheltuieli prea mari si departe de ochii lumii!
Medierea poate fi folosita pentru solutionarea oricarui tip de conflict, insa in cazuri de divort avantajele acestei proceduri sunt intr-adevar deosebite.
Orice situatie de divort presupune existenta unui conflict real si puternic intre soti cu incarcatura emotionala si un nivel ridicat de stres si ingrijorare.
Prin mediere, toate aceste dificultati sunt transformate in argumente pentru atingerea unui compromis avantajos pentru toate partile implicate.
Divortul prin acordul sotilor, cu sau fara minori, poate fi realizat si direct in fata instantei de judecata de la ultimul domiciliu comun al sotilor.
Mediatorul poate desface casatoria? NU! Se poate divorta la mediator? Desigur! Divortul este o actiune cu inceput, parcurs si sfarsit. Primul pas pentru a intra in procedura de divort la mediator o contituie participarea la sedinta de mediere in care se discuta conditiile desfacerii medierii. Acest proces continua cu depunerea documentatiei la instanta competenta care va emite o hatarare sau la notar, cu acordul de mediere (intelegerea totala cand partile sub asistenta si cu ajutorul mediatorului au gasit solutii pentru toate problemele ce au facut obiectul medierii sau o intelegere partiala cand partile au gasit solutii doar pentru unele probleme), fara ca partile sa fie supuse unui proces!
Mediatorul nu emite un act care sa ateste divortul, dar mediatorul te ajuta sa clarifici toate aspectele ce urmeaza dupa terminarea casatoriei, astfel incat totul sa se desfasoara intr-o maniera linistita, fara stres si fara certuri. Mediatorul ajuta cele doua parti sa se inteleaga cu privire la:
– pastrarea numelui de catre sotie
– stabilirea domiciliului copiilor
– programul de legaturi personale
– modalitatea de implicare financiara pentru copii din partea celor doi soti care s-au separat
Avantajele pe care le aduce desfacerea casatoriei prin mediere sunt urmatoarele:
- De ordin afectiv: nu mai sunt extrapolate trairile emotionale, mai cu seama cele negative
- De ordin financiar: costurile sunt diminuate comparativ cu o actiune in instanta. In procesul in instanta costurile se ridica la mii de lei dati avocatilor! Onorariul la mediator porneste de la 200 lei!
- Din punct de vedere a timpului: timpul de solutionare este mult mai scurt si este dictat de dorinta celor doi soti de a solutiona problema. Cat dureaza un divort in instanta? Intre 9 si 12 luni! Dar la mediator? Intre 1 si 2 luni!
- Pastrarea confidentialitatii
- Decizia finala de mediere apartine celor doi soti si nu este impusa astfel incat ambii sunt multumiti pe termen lung
- Procesul de mediere este voluntar iar partile se pot retrage in orice moment
Asadar, dvs. ce parere aveti despre alternativa la justitie reprezentata de un divort prin mediere? Totul depinde de felul in care fiecare dintre noi alegem sa ni se intample acest lucru!
MEDIEREA ESTE SOLUTIA!
AFLA MAI MULTE la telefon 0752.23.15.73 sau pe e-mail casademediere@gmail.com !
Dr. Simona Maria VLĂDICA
Mediator autorizat