Consiliul de Mediere a participat la intalnirea de debut „SEE Network of Associations of Mediators”

CONSILIUL DE MEDIEREConsiliul de Mediere a fost invitat în perioada 7-8 iunie 2016 în localitatea Bled, Slovenia la întâlnirea de debut “SEE Network of Associations of Mediators”, organizata de Consiliul Regional de Cooperare (RCC) și a fost reprezentat de Gabriela Ichim și Anca Iacob, membrii în Comisia Permanenta a Consiliului de Mediere.


 

Scopul acestei întâlniri a fost acela de a face un schimb de experiența între statele participante privind stadiul implementării medierii precum și organizarea unei rețele de colaborare a statelor pe regiunea de S-E a Europei.

Această structură urmează să își definitiveze forma organizatorică și să-și deruleze activităților propuse. Reprezentanții Consiliului de Mediere din România au propus ca aceasta rețea sa emită o serie recomandări, ghiduri pentru statele membre, pentru a fi un suport de aplicare a legilor actuale, direcțiile de acțiune, modul de comunicare, proiecte care pot fi preluate sau inițiate având modelul celor din România, acțiuni ce pot fi inițiate precum și modalități de promovare a rețelei în regiune.

 

Concluzia acestei întâlniri a fost că se impune necesitatea colaborării între statele din regiune atât în ceea ce privește promovarea medierii în sistemul juridic și non-juridic cât și în vederea stabilirii unui cadrul instituțional care să furnizeze un sprijin în implementarea și crearea unui cadrul legislativ care să asigure buna funcționare a medierii. În acest sens, reprezentanții unor state participante au declarat în cadrul reuniunii că au inițiat demersuri similare ca și România, în sensul instituirii obligativității medierii în anumite domenii.

 

La eveniment au participat 12 state, respectiv: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Grecia, Kosovo, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia și Turcia. Din delegațiile statelor au făcut parte reprezentanți ai Consiliilor de Mediere și al altor organisme similare, ai ministerelor justiției, comisilor de mediere din cadrul ministerelor justiției, procuraturii, Curților de Apel, Curților Supreme de Casație. Ministerul de Justiție din România nu a avut reprezentat. 

 

Sursa: Consiliul de Mediere

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *