Alocutiunea ministrului justitiei – Conferinta ministeriala OCDE, Paris, 16 martie 2016

justitie logoPromovarea unui mediu de afaceri concurențial, echitabil și lipsit de corupție este unul dintre obiectivele specifice ale politicii Guvernului României. Credem că această Declarație Ministerială, precum și Convenția anticorupție și orientările OCDE reprezintă un punct major de referință pentru eforturile noastre. 

Deși nu este încă parte la Convenția anticorupție a OCDE, România a parcurs un drum lung; și-a modificat legislația națională pentru a incrimina corupția funcționarilor străini, pentru a permite răspunderea penală a persoanelor juridice și pentru a preveni deductibilitatea fiscală a actelor de corupție.

În ultimii ani, România a trecut de la adoptarea unor legi și politici la asigurarea implementării acestora. Evaluările internaționale, precum și autoevaluările noastre confirmă, fără îndoială, că am ajuns la un rezultat consecvent în abordarea corupției, atât în sectorul public, cât și în cel privat. În plus, lucrăm îndeaproape cu multe jurisdicții OCDE în identificarea și recuperarea produselor infracțiunilor de corupție și criminalitate organizată. Anual, sechestrăm mai mult de jumătate de miliard de euro și agențiile noastre emblematice, Direcția Națională Anticorupție, Agenția Națională de Integritate și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism sunt recunoscute ca parteneri de încredere și prezentate ca exemple de bune practici la nivel internațional.

Toate cele de mai sus sunt realități care încurajează Guvernul României să reitereze intenția de a lucra în mod activ la obținerea statutului de membru cu drepturi depline al OCDE, precum și, în conformitate cu agenda de astăzi, de a deveni un participant în cadrul Grupului de Lucru privind Lupta împotriva Corupţiei, în vederea accesării Convenţiei anticorupție a OCDE.

Suntem încrezători că România poate contribui în mod substanțial la activitatea OCDE privind combaterea corupției, atât la nivel operațional, cât și de politică. Suntem dispuși și capabili nu numai să detectăm, să investigăm și să urmărim în mod eficient cazurile de corupție străină, dar și să împărtășim experiența și cunoștințele noastre în a găsi mijloace adecvate pentru a diagnostica și a preveni corupția”, sustine doamna Raluca Alexandra Pruna, Ministrul Justitiei.

 

Sursa: Biroul de Presa – Ministerul Justitiei

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *