Modelul Cochem – modalitate alternativa de solutionare a conflictelor cu minori

modelul cochemAvocatii Diana-Iulia Olac si Tudor Becheanu vorbesc intr-un articol pentru www.juridice.ro despre modelul Cochem, ca modalitate alternativa de solutionare a conflictelor cu minori:

”Spuneam intr-un articol precedent faptul ca modelul Cochem este sau ar trebui sa fie un instrument cunoscut tuturor profesionistilor implicati in conflicte care privesc minori. Totusi, indiferent de gradul de notorietate, modelul Cochem nu este, cu siguranta, un instrument folosit in Romania.

Modelul Cochem reprezinta o modalitate alternativa de solutionare a conflictelor in care se pun in discutie masuri privind relatia dintre parinti si minori.

In cazul acestui model, prin alternativ nu se intelege apelarea la alti profesionisti decat cei asa-zis clasici – instanta de judecata, avocat, angajat al serviciilor sociale, eventual mediator, – ci folosirea serviciilor acestor profesionisti intr-un alt mod decat cel “uzual”.

Cand spunem mod uzual ne referim la structura clasica a unui conflict de familie, in care sunt implicati minori:

Parintii, casatoriti sau nu, nu se mai inteleg cu privire la modalitatea de crestere si educare a copiilor. Ei incearca, uneori in spiritul bunei-credinte, alteori nu, prin resurse proprii de negociere, sa gaseasca o solutie. Daca nu reusesc, conflictul escaladeaza si se exteriorizeaza, depaseste cadrul familial – cel putin unul dintre ei apeleaza la un avocat si la instanta de judecata. Uneori, se incearca, cu mai mult sau mai putin succes, apelarea la mediere. Se intampla ca fie unul dintre parinti, fie chiar judecatorul, sa implice in caz si reprezentanti ai serviciilor sociale sau psihologi. In final, instanta singura este cea care decide ce este si ce nu este in interesul copiilor.

Aceasta schema clasica a unui conflict de familie are nenumarate neajunsuri, pe care modelul Cochem incearca sa le rezolve.”

 

Cititi intreg articolul AICI!

 

Sursa: www.juridice.ro

 

MEDIEREA ESTE SOLUTIA!

AFLA MAI MULTE la telefon 0752.23.15.73 sau pe e-mail casademediere@gmail.com !

 

Dr. Simona Maria VLĂDICA

Mediator autorizat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *