Mediator Ana Cristina Margu vorbeste despre prevenirea procesului judiciar prin mediere

ana cristina marguMediator Ana Cristina Margu scrie pe blogul personal despre prevenirea procesului judiciar prin mediere: 

”Un conflict ivit in viata noastra, in relatiile de familie, de munca sau de afaceri, ne poate afecta in mod profund viata. In mod cert o astfel de situatie are nevoie sa fie remediata.

In vederea prevenirii unui proces judiciar, este recomandat sa se incerce clarificarea situatiei prin buna intelegere, respectiv apelând la mediatorii profesionisti.

Medierea ofera intotdeauna un rezultat reciproc avantajos. Daca initiatorul procedurii de mediere nu reuseste sa convinga cealalta parte sa vina in fata mediatorului, din diverse motive, mediatorul va trimite partii adverse o invitatie la mediere si astfel, solicitantul medierii va cunoaste pozitia celelilalte parti fata de incercarea solutionarii disputei prin mediere.

Odata ajunse partile in fata mediatorului, mediatorul va asculta ambele parti si va evalua stadiul si gravitatea conflictului, apreciind daca este pretabil unui proces de mediere.

Daca partile vor conveni asupra solutionarii disputei prin mediere, mediatorul va incheia cu cele doua parti contractual de mediere, prin care mediatorul este investit cu solutionarea cauzei. Partile, impreuna cu mediatorul, vor conveni si asupra datei si orei la care va avea loc medierea, precum si asupra onorariurului, care va fi stabilit prin negociere cu partile.

Durata unui proces de mediere depinde de modul in care vor colabora partile, de deschiderea lor catre dialog, de complexitatea cazului. Astfel, poate avea loc o sedinta de mediere cu durata de 3 ore, ori doua sau chiar trei sedinte, pana la ajungerea la un accord reciproc convenabil si care sa asigure partile ca lucrurile s-au indreptat conform nevoilor fiecareia dintre ele si ca acel conflict a fost stins definitiv.

Procesul de mediere ofera sansa repararii relatiilor deteriorate, prin reluarea dialogului, prin comunicare si ascultare, negocierea si obtinerea a ceea ce fiecare parte pretinde, ori chiar imbunatatirea relatiilor, fiind vorba despre cel mai elgant, civilizat si lipsit de stres si lupta de orgolii proces, pe care-l pot oamenii parcurge in situatii tensionate ivite in viata lor.

Uneori oamenii se indreapta catre judecata cu orice pret, nedorind doar partea lor echitabila, ci dorind sa câstige. Intrucat oamenii cred ca acolo sau doar acolo vor castiga, uita ca, de fapt, la judecata numai o parte poate castiga, pe cand cealalta va pierde, iar acest lucru tine pur si simplu de hazard, nestiindu-se cine va castiga si cine va fi perdant. In procesul de mediere ambele parti vor castiga, fiecare ceea ce pretinde, ce i se cuvine, iar totul depinde de disponibilitatea lor de a renunta la orgolii si de a acorda prioritate intereselor lor, reusind astfel, fiecare dintre parti, prin dialog si comunicare, prin negociere, sub asistenta si indrumarea mediatorului, sa castige ceea ce i se cuvine si sa se elibereze de povara conflictului, mergand apoi mai departe si avand o viata linistita.”

 

Sursa: https://anacristinamargu.wordpress.com/

 

MEDIEREA ESTE SOLUTIA!

AFLA MAI MULTE la telefon 0752.23.15.73 sau pe e-mail casademediere@gmail.com !

 

Dr. Simona Maria VLĂDICA

Mediator autorizat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *