Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, instituție aflată în subordinea MMFPSPV, a marcat închiderea proiectului “Start – O viață de calitate în siguranță!”, printr-o conferință de presă la care au participat circa 300 persoane.
Dezvoltat în parteneriat cu Academia Națională de Informații Mihai Viteazul, proiectul, în cadrul căruia au fost organizate și manifestările „Serbările Normalității” a demarat la data de 1 octombrie 2014.
Obiectivul principal al acestuia a fost dezvoltarea unor măsuri integrate de prevenire și combatere a violenței domestice și a traficului de persoane, a promovării egalității de șanse, la nivel național.
În conferința de închidere, desfășurată la București, domnul Adrian Chesnoiu, manager de proiect, a prezentat activitățile și rezultatele obținute pe parcurs. Potrivit acestuia, în grupul țintă au fost incluse 1.175 femei din toată țara, care au participat la seminarii de informare pentru a deveni, la rândul lor, promotori sau persoane de sprijin pentru victimele violenței domestice și a traficului de persoane.
De asemenea, au fost identificate 4.000 victime ale violenței domestice și 50 victime ale traficului de persoane, incluse ulterior în grupul țintă. Au fost luați în evidență 3.792 copii aflați în situații de risc (adică supuși unor acte de violență în familie), cu 2.792 mai mulți față de cifra stabilită inițial.
1.100 persoane au urmat, totodată, cursuri de formare profesională, devenind experți în egalitate de șanse, ocupație inclusă în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR) odată cu implementarea proiectului “Start – O viață de calitate în siguranță!”. Este vorba despre 431 manageri și 669 angajați din cadrul autorităților publice locale și centrale.
Alte 4.014 persoane au participat la seminarii de informare în vederea dobândirii competențelor specifice ocupației de tehnician în egalitate de șanse, ocupație de asemenea inclusă în COR odată cu implementarea acestui proiect.
Au mai fost încheiate, la nivel național, 303 protocoale și a fost elaborat un set de 3 ghiduri în domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice și traficului de persoane.
La finalul perioadei de implementare, a fost lansată prima linie telefonică gratuită pentru victimele violenței domestice – 0800 500 333 – și au fost organizate dezbateri și evenimente în 56 orașe ale țării, în care au fost analizate efectele acestor fenomene grave asupra societății, astfel încât să fie identificate soluții rapide și eficiente.
Rezultatele finale arată că, în total, 14.131 persoane au beneficiat de activitățile derulate în cadrul proiectului “Start – O viață de calitate în siguranță!”, un proiect care a beneficiat de o prezență record la evenimentele derulate, de peste 200.000 persoane, în toată țara.
“ANES a introdus un lucru esențial odată cu acest proiect: o abordare instituțională unitară, prin care este posibilă o mai bună colaborare între toate instituțiile statului, având alături societatea civilă, ceea ce înseamnă împărtășirea unei viziuni și a unei intervenții comune. Aceasta este cheia rezolvării problemelor privind violența pe care societatea noastră le are de multă vreme și care trebuie reduse și chiar eliminate, în timp, să sperăm. Lumea în care trăim noi ne-o facem. Soluțiile sunt la noi. Iar lucrând în echipă, putem ajunge mai ușor la aceste soluții. Putem reda speranța și demnitatea unor oameni care până acum au suferit în tăcere. Așa cum am mai spus, să nu uităm că rolul important al femeii în societate este major. Femeia este soră, prietenă, iubită, soţie, mamă, bunică este cea care naşte şi educă viitorul acestei ţări, iar siguranța ei înseamnă siguranța copiilor noştri, a părinților, a familiilor noastre. Mesajul meu pentru victimele acestui flagel numit violență, în special pentru femei și copii, este că ei nu mai sunt singuri”, a declarat doamna Ana Costea, ministrul Muncii, Familie, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.
La rândul său, doamna Ioana-Liana Cazacu, secretar de stat ANES, gazdă a evenimentelor derulate prin proiect, a declarat că “Fiecare dintre cei 14.131.150 de beneficiari ai proiectului înseamnă o poveste de viață. Înseamnă o realitate care trebuie schimbată, fiindcă această realitate presupune suferință pentru femei, pentru copii, pentru oameni care merită dreptul de a se bucura și de a fi demni. Proiectul pe care noi l-am implementat cu ajutorul partenerilor noștri de la Academia Națională de Informații înseamnă eliminarea răului de care au parte toți aceia care suferă din cauza actelor de violență. Violența ucide mai multe persoane decât cancerul, la nivel mondial. Acest lucru ne arată gravitatea acestui flagel și nevoia ca noi, toți să ne implicăm mai mult.”
Prezenți la evenimentul care a marcat închiderea proiectului “Start – O viață de calitate în siguranță!”, au mai luat cuvântul domnul Cristian Barna, profesor universitar dr. Academia Națională de Informații Mihai Viteazul, coordonator al proiectului, doamna Andreea Marin, ambasador UNICEF al Bunăvoinței pentru România, doamna Laura Andrei, președinte Tribunalul București, domnul Csaba Asztalos, președinte Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNDC), doamna Gabriela Coman, președinte Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANDPCA), doamna Liana Stanciu, realizator emisiuni radio și tv, domnul Valeriu Țurcanu, elev la Liceul Pedagogic Vasile Lupu din Iași, câștigător al concursului “Ministru al Muncii pentru o zi” ș.a.
Iată mai jos mesajele unora dintre personalitățile care ne-au fost alături în derularea acestui proiect și cărora le mulțumim fiindcă au înțeles importanța demersului nostru în folosul societății, fiindcă au înțeles unde ne aflăm cu aceste probleme și unde trebuie să ajungem:
Doamna Elisabeta Lipă, ministrul Tineretului și Sportului
“Este cunoscut faptul că o victimă a violenței domestice poate deveni ea însăși agresor. Mulți părinți încă mai cred că a fi duri cu copiii lor înseamnă a-i pregăti mai bine pentru o societate oricum nedreaptă. Mie mi se pare că acești părinți au o șansă extraordinară de a rupe cercul vicios al violenței. Și, în loc să-i călească pe copii pentru o societate nedreaptă, pot să-i facă actorii unei societăți drepte – o societate normală, în care egalitatea de șanse e recunoscută și practicată, iar violența domestică exclusă și condamnată. Aceste dezbateri ale ANES exact asta au făcut, i-au ajutat pe participanți să conștietizeze că pot construi chiar ei o societate normală.”
Doamna Gabriela Coman, președinte Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA):
“Copiii au nevoie de modele în viață. Ne întrebăm cu toții ce model poate oferi unui copil familia în care violența este la ea acasă. Încurajăm orice victimă și orice adult care asistă la o scenă de violență în familie să vorbească despre ea, să anunțe autoritățile sau să sune la noua linie telefonică gratuită înființată prin proiect. Astfel putem da o șansă copiilor noștri.”
Doamna Andreea Marin, ambasador UNICEF al Bunăvoinței pentru România
„Mă bucur să văd că lucrurile se mișcă în direcția bună și că există oameni tineri, cu mintea deschisă, în politica românească ce își văd de treabă și construiesc, într-un mediu ce, din păcate, a cam pierdut încrederea românilor. Am vorbit despre violența domestică și traficul de persoane cu tinerii, cu liceenii și cu dascălii lor și am fost plăcut surprinsă să văd cât de interesați erau de subiect. În același timp, încă mă îngrijorează amploarea fenomenelor. Sunt multe de f[cut și de schimbat, dar programul Start a făcut pași mari înainte.”
Doamna Doina Melinte, vicepreședinte Agenția Națională Anti-Doping
“Violența domestică este o boală care macină societatea românească. Copiii cresc într-o atmosferă care nu are nimic de-a face cu normalitatea și sunt, din ignoranța părinților și a celor apropriați, educați în spiritul discriminării și al violenței. Iar atunci când devin adulți, se miră că ne este atât de greu, ca țară, ca societate, să găsim și să păstrăm acest drum al normalității. Seria de dezbateri Serbările Normalității ne-au dat ocazia să creionăm pentru viitor un portret al acestui concept – normalitate -, un portret al unei societăți care știe să condamne și să excludă violența domestică, lipsa egalității de șanse și traficul de persoane.”
Doamna Liana Stanciu, realizator emisiuni radio și tv
“Nimeni nu trebuie să sufere. Nicio suferință nu construiește. Violența este una dintre cele mai crude forme de suferință. Și mai trist este atunci când vine ambalată în iubire. Nu, iubirea nu lasă urme, nu face vânătăi. Este momentul să facem mai mult pentru a strivi violența și umilința. Să ne întoarcem la normalitate!”
Doamna Gianina Corondan
“Proiectul Start, din câte văd din întâlnirile cu românii din toată țara, însuflețește. Entuziasmează și creează speranță. Se râde, se plânge, se împart îmbrățișări și se dărâmă bariere sociale. Lumea participă cu idei, cu experiență, cu toată inima. Chiar și cei mai reticenți vin, își expun părerile și descoperă căi nebănuite de acces la normalitate. Am simțit de fiecare dată această sete de a schimba cât mai repede situația României, care se confruntă cu lipsa egalității de șanse între femei și bărbați, cu traficul de persoane, cu violența în familie. Și din partea societății civile, și din partea decidenților. Poate că liantul este chiar acest proiect care-și propune concret să ridice calitatea vieții noastre, a românilor, în aceste privințe. Măcar de s-ar propaga acest entuziasm și ne-am așeza cu toții la linia de start, pentru a alerga victorioși spre o societate mai bună și mai curată din punct de vedere moral.”
Sursa:
Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați