Petitie ARPCC pentru introducerea prezumtiei de custodie comuna fizica in legislatia din Romania

Asociatia Romana pentru Custodia Comuna (ARPCC) lucreaza la un proiect de lege pentru introducerea prezumtiei de custodie comuna fizica in legislatia din Romania. Mediatorii care doresc sa sprijine ideea pot semna o petitie online.

”Dragi colegi mediatori,

Incepand cu anul 2009 Asociatia Romana pentru Custodia Comuna militeaza pe plan national si international pentru recunoasterea custodiei comune ca o optiune valida de aranjament custodial post divort. Nu facem aceasta din interese personale ci deoarece studiile stiintifice de 30 de ani (www.childefenders.com/research) au dovedit stiintific, in mod incontestabil, beneficiile pe termen lung pentru copil ale faptului ca el locuieste un timp relativ egal cu fiecare dintre cei doi parinti (dar si cu familiile extinse ale celor doi parinti) dupa divort.

In anul ARPCC 2013 am reusit printr-un efort de lobby sa impunem in Legea Protectiei Copilului o serie de prevederi care ajuta mai buna implementare a custodiei comune. Una dintre prevederile care au fost avizate favorabil de Ministerul Muncii (protectia copilului) si CSM a fost cea referitoare la obligativitatrea ca in caz de separare sau divort, parintii sa completeze un plan parental detaliat care sa ii fereasca de eventuale conflicte / abuzuri ulterioare. Noi vedeam acest plan parental ca fiind obligatoriu, instantele avand posibilitatea sa penalizeze (cu exceptia cazurilor de violenta domestica) pe parintii care refuza sau boicoteaza medierea planului parental. Din pacate prevederea (inclusiv citarea cuvantului de plan parental) a fost taiata de catre Ministerul Justitiei.

Realitatea cotidiana ne-a demonstrat ca numarul divorturilor intens conflictuale care se solutioneaza in instanta continua sa fie mult prea mare. Consideram ca este momentul sa actionam din nou, ca societate civila, pentru a convinge factorii de decizie din legislativ si din executiv de necesitarea reformarii in continuare a legii protectiei copilului. Prevederile cele mai importante pe care le avem in vedere sunt 1) stimularea medierii planului parental, 2) penalizarea parintilor abuzivi (alienarea parentala) 3) introducerea prezumtiei de custodie comuna fizica in situatia in care parintii nu se inteleg altcumva (modalitatea cea mai sigura de a forta parintii sa se medieze de pe baza de egalitate si cu interesul real de a gasi cele mai potrivite solutii pentru copil).

Consideram ca daca ne cititi newsleter-ul cel mai probabil impartasiti si dvs opiniile noastre si deci intelegeti necesitatea de a scoate pe cat posibil judecatorul din deciziile privitoare la copil si a de crea conditiile pentru ca parintii sa decida singuri (acolo unde nu vorbim de violenta domestica) privitor la modalitate in care vor colabora legat de cresterea si de educarea copiilor. Consideram ca prin promovarea metodelor alternative de rezolvare a conflictelor legate de custodia copilului vom putea reduce incidenta cazurilor de alienare parentala si dezangajare parentala care in prezent fac ca circa 50% din copii ai caror parinti se separa sa piarda in 2-3 ani de zile orice legatura semnificativa de atasament cu unul dintre parinti si cu familia sa extinsa.

Cum puteti sa ne ajutați?

Va rugam sa semnati petitia online pe care o puteti accesa de aici : www.arpcc.ro/petitie

Va multumim anticipat pentru ajutorul acordat la protejarea inocentei copiilor Romaniei”.

Sursa: www.arpcc.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *