Desi Medierea in Romania se afla la inceput de drum, aceasta va juca un rol important in eliberarea instantelor si parchetelor de numarul mare de procese si in reducerea numarului de conflicte care vor ajunge in Instanta.
O noua etapa importanta pentru evolutia medierii in Romania o constituie semnarea protocolului de colaborare dintre CSM şi Consiliul de Mediere în scopul susținerii și promovării medierii de către magistrați, consfințind continuarea raporturilor de colaborare instituționala în domeniul medierii, acord ce a fost semnat in data de 5 octombrie 2015.
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose a transmis cu ocazia semnarii protocolului dintre cele doua institutii, un mesaj important cetatenilor si intregului sistem judiciar, acela ca pot apela cu incredere la mediatori pentru inchiderea dosarelor prin acorduri de mediere:
„Am făcut verificări pentru anii 2013 și 2014, si am constatat ca foarte puțin dosare au fost încheiate prin acorduri de mediere. Nu au depășit 1.800 de dosare în fiecare an, însă este îmbucurător faptul că în cursul acestui an s-au depășit 1.400 de dosare pe primul semestru, ceea ce din punctul meu de vedere, pe un semestru, înseamnă o creștere substanțială”.
"Am dat posibilitatea acestei categorii a mediatorilor să facă toate demersurile necesare în așa fel încât multe din litigiile care, din păcate, astăzi sunt în instanțe să se stingă printr-un acord de mediere. (…) Nu facem decât să conștientizăm importanța medierii în România. După cum cunoașteți societatea este măcinată de conflicte. Nu de puțin ori justițiabilii preferă să meargă înaintea judecătorului în așa fel încât să vină cu o părere juridică și judiciară fermă, neavând încredere de multe ori în ceea ce fac alți participanți în cadrul unor procese. (…)".
El a precizat că semnarea unui nou protocol reprezintă o etapă de relansare a relațiilor dintre cele două instituții.
"Când am semnat un prim protocol de colaborare, nu am gândit decât să defluidizăm instanțele. Să punem locul mediatorului acolo unde se cade, ca un tampon între justițiabil și instanțe, în așa fel încât din cele două milioane de dosare pe an care sunt la nivelul instanțelor și parchetelor să se ajungă la o soluționare mai rapidă, mai fermă, mai precisă a dosarelor care se pretează la astfel de acorduri", a afirmat Tudose.
La randul sau, Presedintele Consiliului de Mediere, Mugur Mitroi a precizat faptul ca semnarea acestui protocol reprezinta "O atestare a maturizarii profesiei de mediator. Acest fapt generează o eficiență a sistemului nostru și a profesiei de mediator. Vă garantăm calitatea serviciului pe care îl prestăm noi raportat la tot ceea ce înseamnă cauze venite din instanțele de judecată și suntem convinși că cel puțin cinci ani vom reuși să generăm statistici care să demonstreze eficiența profesiei și a profesioniștilor".
Cu ajutorul mediatorilor, un litigiu poate fi rezolvat în doar câteva luni în loc de câțiva ani, iar costul ajunge la un sfert din suma care ar fi dată pe durata unui proces.
Asadar, ne asteptam la o perioada de ascensiune pentru profesia de mediator in Romania.
Autor: Georgiana Milescu