România este cel de-al 14-lea stat care ratifică Convenția Consiliului Europei pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, numită Convenția de la Istanbul, cel mai cuprinzător tratat internațional pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.
Documentul, centrat pe prevenirea agresiunilor, protecția victimelor și trimiterea în judecată a agresorilor, hotărăște că violenţa împotriva femeilor reprezintă o formă de perpetuare a unei culturi a intoleranţei şi a negării și, în același timp, urmărește schimbarea atitudinilor și mentalităților bărbaţilor şi tinerilor. Prin inițierea unei proceduri penale, cultura, obiceiul, tradiția, religia sau onoarea nu vor putea constitui justificări ale comiterii infracțiunilor de gen.
Proiectul semnat astăzi de Guvern introduce și sancțiuni penale și juridice pentru acte de violență fizică și psihică, pentru molestări psihologice, dar și pentru căsătoria forțată, mutilarea genitală a femeilor, violența și hărțuirea sexuală (inclusiv violul), avortul și sterilizarea forțate.
În sprijinul victimelor violenței, documentul prevede, printre altele, asigurarea asistenței în plângerile individuale sau colective, înființarea de adăposturi și servicii specializate, organizarea unor linii telefonice de urgență (24 de ore din 24), înființarea de centre de criză, de sesizare și sprijin a cazurilor de viol, ori implementarea unor servicii de protecție și asistență pentru martori si martori copii.
“Este un deziderat pe care ni l-am dorit la nivel de Departament, un pas înainte în ceea ce privește asigurarea egalității de șanse în țara noastră. Este mult mai ușor să ne dezvoltăm, să ne educăm în spiritul toleranței, decât să schimbăm stereotipuri si mentalități adânc înrădăcinate.”, a declarat doamna Ioana Liana Cazacu, secretar de stat la Departamentul pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați.
Prevederile Convenției vor fi aplicabile României în termen de 3 trei luni de la depunerea documentului oficial de ratificare la Secretarul General al Consiliului Europei.
Sursa: Departamentul pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati