Consiliul de Mediere a oferit 4 titluri de mediatori de onoare

În urma Hotărârii emise de Consiliul de Mediere, Traian Băsescu, Emil Constantinescu, Ion Iliescu și Victor Voicu au devenit din luna septembrie 2015  –  Mediatori de Onoare ai Corpului Profesional al Mediatorilor din România, iar astazi, 16 septembrie 2015 a avut loc evenimentul de conferire a titlurilor. 

Consiliul de Mediere apreciază permanenta preocupare a domniilor lor pentru comunicare și dialog, atât la nivel național, cât și internațional, iar Traian Băsescu, Emil Constantinescu, Ion Iliescu și Victor Voicu nu sunt doar importante repere academice și politice, ci și factori de echilibru în interiorul societății românești.

Discursul domnului Presedinte Traian Basescu, dupa conferirea titlului de Mediator de Onoare:
"Institutia Medierii e o institutie cheie in domolirea spiritelor agresive din societatea noastra. Eu sunt astazi aici si pentru ca aceasta lege a medierii a fost promulgata in timpul mandalui meu in urma unor discutii foarte ample cu Ministerul Justitiei din acea vreme. Toti constatasem cat de aglomerate sunt instantele uneori cu cauze mici.
Mediatorul public previne costurile uriase ale apelului la justitie, dar si rezolvarea amiabila a unor dispute intre cetateni este o solutie binevenita.
Mediatorul se poate implica in dispute comerciale, civile, de familie care vizeaza inclusiv mostenirile, dar si in dispute penale care au un anumit grad de mica pedeapsa in codul penal.
Meditorul poate substitui instantele cu o conditie: sa avem cultura medierii pentru ca daca oamenii nu apeleaza la mediator acesta nu isi poate indeplini misiunea.
Mediatorul este o institutie publica, ce poate substitui activitatea foarte costisitoare a institutiilor statului.
Trebuie sa facem mai mult pentru a promova ideea de mediere la mediatorul public. 
Societatea nu valorifica inca aceasta oportunitate oferita.
Va dau propriul meu exemplu: audieri la parchet, a mea si a doamnei Firea, 20 de parlamentari audiati, sute de ore de munca a procurorilor care in loc sa se ocupe de evaziune fiscala, se ocupa de acest caz, in care doi politicieni isi arunca vorbe la televizor. 
Va promit ca imi voi trimite avocatii la un mediator si am sa o chem pe doamna Firea la mediere.
Eu ii invit si pe cei care nu se inteleg la partaj sa vina la mediator, ii invit si pe cei care au de rezolvat probleme comerciale de mici plati. 
Cred ca daca am pretui Institutia Mediatorului lucrurile ar putea sa mearga si mai bine in instante si ar fi, in acelasi timp, si un semn de respect pentru stat!
Aceasta institutie publica este extrem de valoroasa pentru ca ea da satisfactie ambelor parti. Sunt convins ca mediatorii in Romania au o perspectiva, cu atat mai mult cu cat suntem o societate conflictuala.
Mi-as dori ca judecatorii si procurorii sa recomande petentilor sa mearga la mediator.
Este un lucru asupra caruia trebuie sa reflectam si noi ca cetateni, dar si magistratii.
Va multumesc pentru onoarea pe care mi-ati facut-o mie, dar si celorlalti doi presedinti domnul Iliescu si domnul Constantinescu.
Aceasta diploma reflecta textul constitutional si nu neaparat reusitele mele ca mediator."

Consiliul de Mediere a conferit astazi titlul de Mediator de Onoare foștilor președinți ai României Traian Băsescu, Emil Constantinescu, Ion Iliescu și academicianului Victor Voicu.

Autor: Georgiana Milescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *