Dezbaterea “Platile informale in sistemul sanitar. Obstacole si solutii”

Sănătatea Media Group în parteneriat cu Wolters Kluwer Romania organizeaza pe data de 23 octombrie 2015, începand cu ora 14.00, la Hotel Pullman World Trade Center (Piata Montreal nr.10 )dezbaterea "Plățile informale în sistemul sanitar. Obstacole și soluții".

Evenimentul se adreseaza in principal medicilor, dar si avocatilor si mediatorilor.

Obiectivul principal al acestei dezbateri este:

  • Crearea unei strategii corecte, legale si aplicabile referitoare la problematica platilor informale si a remuneratiei medicilor;

Tematica acestei dezbateri ar fi:

  • Argumente pro si contra legiferarii plăților informale;
  • Propunere privind introducerea termenului de „onorariu” în Lege;
  • Propuneri sustenabile de imbunatatire a modalitatilor de remunerare a medicilor;

„Recompensarea” medicilor este un fenomen atât de răspândit în România încât propunerile de legalizare a plății informale nu lipsesc. In Romania exista, de fapt, o cultură pentru „atentiile” oferite medicilor, pacientii fiind preocupați în permanență de calitatea actului medical in care sunt implicati. Dacă medicul refuză să primească donații sau plăți informale atunci pacientul își pune problema că medicul fie nu știe cu exactitate diagnosticul, fie nu vrea sa-l trateze bine, fie nu cunoaște metodele optime de tratament și, prin urmare, acesta ar fi motivul pentru care ar refuza „atenția” venită din partea pacientului. Fireste ca, exista si medici care nu primesc aceste plati informale.

Avand în vedere că unii medici acceptă intenția Guvernului de legalizare a plăților făcute de pacienți, iar alții critică această inițiativă pe motiv că în nicio ţară civilizată un pacient nu dă o "atenţie" medicului şi că "această practică a şpăgii din sistemul sanitar" trebuie oprită odată pentru totdeauna, ne dorim să construim cadrul propice unei dezbateri care să se finalizeze cu găsirea unei soluții eficiente și unanim acceptată.

Pentru a nu incerca acum sa schimbam mentalitati, precum si pentru a evita situatiile in care medicii ar fi supusi unor presiuni si riscuri, atata vreme cat multi dintre acestia isi doresc sa declare veniturile suplimentare si, prin urmare, sa plateasca toate darile catre stat, venim cu propunerea de a organiza o dezbatere, pentru a afla impreuna, care ar fi modalitatile de rezolvare a acestor situatii si care ar fi cele mai eficiente propuneri legislative in acest sens.

Cu  siguranta, se impun si comparatii cu  sistemele medicale din alte tari, pe acest subiect, motiv pentru care vom face si o analiza comparativa cu  acestea.

Exista voci  din lumea medicala care afirma ca simpla crestere a salariului  cadrelor medicale nu  este suficienta, aceasta considerandu-se a fi chiar nesustenabila, de aceea asteptam propuneri  care sa conduca catre rezolvarea acestei situatii. Aparent  schimbarea sistemului  medical, a principiilor si  parametrilor pare sa fie o solutie si in rezolvarea  platilor informale.

Problema de fond pe care o ridică majoritatea medicilor este tocmai această condiționare a oferirii de donații, aspect cu care un numar insemnat de medici nu sunt de acord. Prin urmare, practica acestor doctori care nu te operează sau tratează fără vreun „stimulent” intră sub incidența legii penale, dar prea puține cazuri ajung în Justiție sau la Colegiul Medicilor.

Conform deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) nr. 19 din 4 iunie 2015 (Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală) medicii angajați în spitalele din sistemul public de sănătate n-au voie să primească de la pacienți plăți suplimentare sau donații. Hotararea a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 590 din 5 august și este obligatorie pentru toate instanțele de la momentul publicării.

Dacă sunteți medic, prin intermediul acestei manifestari, va puteti implica in dezbateri cu privire la:

  • Consecințele absurde ale calificării ca funcționar public a medicului dintr-un spital de stat, în temeiul art. 175 alin 2 Cod penal;
  • Soluțiile concrete pentru implementarea procedurilor de remunerare a medicilor;
  • Articolul 34 din Legea nr 46/2003;
  • Problema plăților informale din domeniul sanitar;

 

Dacă sunteți avocat sau mediator, atunci puteți lua cuvantul referitor la:

  • Propunerile legislative pentru sistemul sanitar si remuneratia medicilor;
  • Problematica legala a onorariilor / donatiilor/sponsorizarilor;

La eveniment sunt invitati si magistratii procurori si magistratii judecatori.

Înscrierea se realizează prin accesarea link-ului de mai jos, http://info.wolterskluwer.ro/plati-informale-in-sistemul-sanitar/ si completarea formularului din partea dreapta a paginii de internet. Ulterior completarii acestui formular va vom contacta telefonic pentru finalizarea inscrierii.

Invitam Institutiile Statului sa se alature si sa ia parte la aceasta dezbatere : Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Justitiei, Administratia Prezidentiala, Agentia Nationala a Medicamentului, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Colegiul Medicilor Bucuresti, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea de Apel Bucuresti, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor. De asemenea, invitam managerii / reprezentantii  spitalelor sa participe in mod activ la aceasta dezbatere.

 

Organizatori: Sănătatea Media Group și Wolters Kluwer

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *