Un numar de aproape 25.500 de romani au divortat anul trecut

Divorturile au scazut cu peste 20% in ultimul deceniu. Aproape 25.500 de români au divorţat.

în 2014 numărul de divorţuri a atins un minim istoric al ultimilor zece ani, cel mai mare număr de despărţiri „legale” fiind înregistrat în anul 2007, când economia locală era pe val. Prin urmare, veniturile reprezintă un factor puţin important în motivaţia oamenilor de a rămâne sau nu împreună, iar unii sociologi susţin că numărul tot mai mic de divorţuri este influenţat atât de populaţia care îşi părăseşte familia pen­tru a locui în străinătate, dar şi de încurajarea uniunilor consensuale.

„Nu cred că nu­mărul mai mic de divorţuri are legătură prea mare cu veniturile în creştere ale populaţiei din România, pentru că, în multe perioade de criză, oamenii tind să fie mai solidari. De fapt, cred că această situaţie este efectul plecării a tot mai multor soţii sau soţi în străinătate şi care nu se mai obosesc să se despartă şi în mod legal. Mai mult, acum se încurajează uniunile consensuale, iar populaţia la care se raportează numărul divorţurilor este mai mică“, explică sociologul Alfred Bulai.

În prezent, în jur de 3 milioane de români sunt plecaţi în afara graniţelor, potrivit estimărilor instituţiilor care contorizează numărul de locuitori şi dinamica populaţiei din România.

În opinia sa, o scădere reală de peste 20% a divor­ţurilor de pe plan local este prea mare pentru a fi influenţată doar de evoluţia veniturilor populaţiei.

Sursa: www.mediasinfo.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *