Vacanta judecatoreasca dureaza doua luni pentru toate instantele judecatoresti si a fost stabilita in baza Legii nr. 92 din 4 august 1992, in perioada 1 iulie – 31 august a fiecarui an calendaristic cand se efectueaza concediile de odihna prevazute legal pentru personalul instantelor, perioada in care se poate incerca solutionarea litigiilor prin apelarea la mediere.
Iata mai jos pasii procesului de mediere descrisi detaliat intr-un text publicat pe www.juridice.ro
In ce cauze se aplica medierea?
Incepand cu litigiile cu privire la continuarea casatoriei, litigiile intre profesionisti sau litigiile de natura penala, medierea se poate aplica in orice situatie in care sunt doua parti in disputa sau in care exista o victima si un agresor.
Cum functioneaza medierea?
Succesul medierii se bazeaza atat pe experienta mediatorului, cat si pe disponibilitatea partilor de a genera optiuni pentru situatia in discutie. Mediatorul este un facilitator, un profesionist instruit pentru a ajuta prin tehnici psiho-juridice sa deblocheze dialogul dintre parti, iar astfel sa le conduca la formula prin care sa gaseasca varianta reciproc avantajoasa de solutionare a conflictului. In cele mai multe situatii, odata gasita formula win-win in biroul mediatorului, se incheie un document numit Acord de Mediere fara sa mai fie nevoie de un proces in instanta. Chiar si in situatiile in care acordul de mediere este incheiat cu scopul de ajunge in fata unui judecator, solutia consemnata in acord devine o hotarare de expedient care va pune capat procesului sau, acolo unde este cazul, anchetei penale, tinandu-se cont de vointa partilor consemnata in document.
Care este primul pas?
Daca v-ati hotarat sa incercati solutionarea litigiului prin mediere, primul pas este sa contactati un mediator. Avand posibilitatea de a alege, este bine sa sunati mai multi mediatori pana cand va hotarati in cine puteti avea incredere. Anumite persoane prefera mediatorii varstnici, altii pe cei tineri, unii au incredere in doamne, altii vor un mediator mai aproape de casa sau de centru.
Odata stabilit mediatorul, acesta va convoca partea adversa la mediere sau, atunci cand dialogul dintre parti nu este grav deteriorat, partile pot veni si impreuna la mediator. Sedinta de mediere se tine, de preferinta, in biroul mediatorului, iar discutiile sunt libere, bazate in special pe interesele partilor, legea fiind invocata doar pentru a pastra negocierile in limitele permise de lege. In anumite situatii, am desfasurat sedinte de mediere si la sediul angajatorului sau in biroul unor avocati atunci cand partile si-au dorit in mod expres acest lucru.
Foarte important!
Mediatorul este un profesionist in gestionarea eficienta a conflictelor in conditii de echidistanta, neutralitate, impartialitate si confidentialitate, prin urmare, nu asteptati de la mediator sa va reprezinte, sa negocieze pentru dumneavostra, sa va tina partea in negociere sau sa aiba o pozitie subiectiva in cadrul medierii in favoarea uneia dintre parti. Orice banuiala cu privire la lipsa de impartialitate a mediatorului poate conduce la esuarea medierii, intrucat partile pot renunta la mediere in situatia in care vor considera ca mediatorul este subiectiv sau partinitor.
Cat costa medierea?
Onorariul mediatorului este negociabil si variaza de la un mediator la altul. De regula, onorariul mediatorului se imparte la numarul de parti aflate in conflict, astfel incat fiecare sa plateasca un procent egal din totalul negociat.
Daca am incercat medierea ma mai pot judeca?
In cazul in care ati incercat solutionarea litigiului prin mediere, dar nu s-a ajuns la un rezultat favorabil cauzei dumneavostra, puteti deschide o actiune in instanta, fara ca procedura medierii sa va afecteze acest drept.
Mediatorii lucreaza pe toata perioada vacantei judecatoresti?
Intrucat activeaza intr-o profesie liberala, mediatorii au liberatea de a-si face programul cum gasesc ei de cuviinta. Cel mai probabil, un mediator nu va sta doua luni in concediu, iar in situatia in care unul nu este disponibil, se poate alege un altul, tabloul mediatorilor avand in componenta sa suficient de multi mediatori.
Sursa: www.juridice.ro