Decizie CEDO intr-un caz din Croatia privind medierea obligatorie

Mediatorul Petru Mustateanu a publicat pe blogul personal o decizie a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) intr-un caz din Croatia cu privire la medierea obligatorie.

”CURTEA EUROPEANA A DREPTURILOR OMULUI

DECIZIE (un caz In Croatia)
STRASBOURG 26 martie 2015
Aceasta decizie va fi definitiva in conditiile stipulate la articolul 44 paragraful 2 din Conventie. Poate face obiectul reviziei editoriale3. ,,Reglementarea mijloacelor alternative de solutionare a litigiilor”


3. Reglementarea mijloacelor alternative de solutionare a litigiilor
i. Reglementarea mijloacelor alternative de solutionare a litigiilor trebuie sa prevada institutionalizarea acestora sau utilizarea acestora de la caz la caz, in conformitate cu decizia partilor implicate.

II. Reglementarea mijloacelor alternative de solutionare a litigiilor trebuie:

a. sa garanteze ca partile primesc informatii adecvate cu privire la posibila utilizare a mijloacelor alternative;
b. sa asigure independenta si impartialitatea conciliatorilor, a mediatorilor si a arbitrilor;
c. sa garanteze proceduri impartiale care sa permita, in special, respectarea drepturilor partilor si principiul egalitatii;
d. sa garanteze, in masura in care acest lucru este posibil, transparenta in utilizarea metodelor alternative si a unui anumit nivel de discretie;
e. sa asigure aplicarea solutiilor gasite folosind mijloacele alternative.

III. Reglementarea trebuie sa promoveze finalizarea procedurilor alternative intr-un termen rezonabil prin stabilirea de termene-limite sau prin alte metode.

IV. Reglementarea poate prevedea ca utilizarea anumitor mijloace alternative de solutionare a litigiilor va avea, in anumite cazuri, ca rezultat suspendarea executarii unui act, fie in mod automat, fie ulterior pronuntarii unei decizii de catre autoritatea competenta.

………… Anumite mijloace alternative, precum revizuirile interne, concilierea, medierea si axarea pe o solutionare negociata, pot fi folosite ANTERIOR procedurilor juridice. Utilizarea acestor mijloace ar putea DEVENI OBLIGATORIE ca O CONDITIE necesara pentru inceperea procedurilor juridice.
Comisia Europeana pentru Eficienta Justitiei (CEPEJ) in raportul sau privind „Sistemele judiciare europene – Editia 2014 (date din 2012): eficienta si calitatea justitiei”, publicat la 9 octombrie 2014, mentioneaza ca aplicarea mecanismelor de solutionare alternativa a litigiilor (SAL), in functie de modul in care este derulata, poate imbunatati eficienta justitiei prin reducerea volumului excesiv de activitate al instantelor si calitatea raspunsului cetatenilor, oferindu-le oportunitatea de a solutiona un litigiu si de a limita consecintele prejudiciabile si costul sau (si) atenuarea situatiei contencioase prezentate tribunalului. Acest raport ia, de asemenea, in considerare diferite forme de SAL si tendinta evolutiei acestora continue in sistemele judiciare ale statelor membre ale Consiliului Europei (capitolul 6).”

Sursa: www.medierenet.ro

           www.mediatorbucurestimustateanu.ro 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *