Scurt istoric al medierii cazurilor de divort

Prima mișcare la nivel national pentru a găsi o alternativă de bun simț la sistemul contradictoriu de divorț a venit la sfarsitul anului 1970 cu mișcarea de mediere.

Nu a existat o speranta sincera pe atunci ca majoritatea cazurilor de divort ar putea fi solutionate mult mai ieftin aducand o mai mare satisfactie partilor prin incheierea de acorduri de mediere.

Mass-media a devenit interesata de acest nou sistem fiind un timp favorabil de publicitate in favoarea medierii.

Prima organizatie majora pentru medierea cazurilor de divort a fost Academia de Mediatori Familiali fondata in Arlington, Virginia in anul 1981.

Astfel, cursurile de formare in mediere au aparut rapid in jurul tarii, iar zeci de mii de persoane din diverse medii profesionale (in special drept, sanatate mintala si contabilitate) au facut cursuri introductive de cate 40 de ore.

Nu a durat mult pentru ca piata sa devina suprasaturata de mediatori dornici, iar numarul amatorilor a crescut.

Mediatorii specializati in divorturi nu au avut nevoie de o prea mare cunoastere a sistemului juridic. Multi dintre mediatorii cazurilor de divort nu erau avocati.

De la inceputul si pana la mijlocului anilor 1990 lucrurile s-au sortat oarecum. Marea majoritate a mediatorilor care au urmat cursurile in mediere au fost in imposibilitatea de a obtine suficienti clienti pentru a putea desfasura o practica viabila.

Alti mediatori au schimbat domeniul si au mers pe partea de mediere in cazurile in care nu existau proceduri atat de tehnice precum divortul. In schimb acest lucru a constituit un moment in care multi avocati au inceput sa ia cursuri de mediere si sa faca mediere in cazurile de divort ca o alta latura la practica lor juridica.

In anul 2001, Academia de Mediatori Familiali, care pana in acel moment si-a concentrat atentia asupra procesului de solutionare a conflictului in divort, a fuzionat cu alte dota organizatii de rezolvare a conflictelor.

Noua organizatie a fost numita Asociatia pentru Rezolvarea Conflictelor. Cele mai multe firme conventionale de avocatura au devenit mai mari si mai prospere.

Mediatorii cazurilor de divort din diferitele medii profesionale care au fost in practica intre 15 si 30 de ani sunt de parere ca medierea cazurilor de divort necesita o gama larga de cunostinte si competente.

Medierea cazurilor de divort a devenit in prezent o alternativa viabila la instanta de judecata, insa multe dintre medierile finalizate cu acord de mediere  se fac in cazurile relativ simple.

Exista unele modele excelente de practici existente. De exemplu, Bill Eddy, un avocat/asistent social din California s-a specializat in crearea de modele de succes pentru medierea cazurilor de divort cu situatii de conflicte foarte mari.

 

Sursa: http://www.mediate.com/

 

MEDIEREA ESTE SOLUTIA!

AFLA MAI MULTE la telefon 0752.23.15.73 sau pe e-mail casademediere@gmail.com !

Dr. Simona Maria VLĂDICA

Mediator autorizat

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *