Proiectul de statut al profesiei de mediator

Mediatorul Constantin Asofronie a publicat pe mediereagalati.wordpress.com observatiile si propunerile Asociatiei Mediatorilor Galati, fata de proiectul de statut al profesiei de mediator, publicat de Consiliul de Mediere pe 25.06.2015

Partea I-a. Probleme generale

La art. 1 alin. (2), consideram ca nu au ce cauta intre principiile fundamentale carora le este supusa exercitarea profesiei de mediator urmatoarele:

– ”b) principiul profesionalismului”, ”j) principiul raspunderii disciplinare”, k) principiul adoptarii unui comportament loial si civilizat;”, ”m) principiul prevenirii conflictului de interese;”, ”o) principiul responsabilitatii” – sunt obligatii ale mediatorului, care trebuie inscrise la capitolul respectiv;

– ”c) Principiul autonomiei si descentralizarii” si ”n) principiul cooperarii si al parteneriatului;” sunt principii pentru organizarea profesiei, trebuie inscrise la capitolul respectiv, nu aici;

– aceste principii trebuie definite in articolele urmatoare, deocamdata nu sunt prezentate decat neutralitatea, impartialitatea, confidentialitatea, nediscriminarea.

2. La art. 2 alin.(1) se vorbeste de ”sprijinul acordat partilor aflate in orice faza a disputei”, dar pentru consecventa cu termenii din lege si alte prevederi din Statut trebuie pastrat termenul ”conflict”. La fel, in alin. (3) unde apare si ”disputelor” si ”conflict”.

3. La art. 3 alin.(1),

4. In 3 trece la explicarea unor principii, insa formularea nu este suficient de explicita si trebuie facuta in ordinea de la art. 1 alin. (2). Se incepe cu principiul legalitatii la alin. (1) si dupa ”deontologie profesionala” trebuie continuata propozitia cu conjunctia ”iar”.

5. Propozitia urmatoare cu mediatorii inscrisi in Tablou este nenumerotata si mai este continuta de 2 ori in statut – de ex. la 4(2). Daca se pastreaza aici, trebuie lasata la sfarsitul articolului, dupa prezentarea principiilor, trebuie numerotata cu alineat separat si nu mai trebuie repetata in restul statutului.

6. La 3 alin. (4) se intercaleaza neutralitatea si impartialitatea, care ar trebui despartite in doua alineate successive, asa cum trebuie apoi si la alin. (5), unde se amesteca principiile confidentialitatii cu al pastrarii secretului profesional.

7. La 5 alin. (1) este suficienta referinta: ”Poate deveni mediator persoana care indeplineste conditiile prevazute in art. 7 din lege.”, normele de tehnica legislativa stabilind regula ca intr-un act normativ de aplicare a legii nu se repeta continutul acesteia, ci se expliciteaza modul de aplicare.

8. La 5 alin. (2) se introduce perioada de stagiatura. Consideram ca, prevederile adauga la lege calitatea de mediator stagiar si de mediator definitiv. Conditiile de acces in profesie, autorizarea mediatorilor, exercitarea si organizarea de principiu a profesiei, disciplina, sanctiunile si alte elemente esentiale de procedura sunt aplicabile asa cum sunt acum in lege, statutul nu poate adauga la lege si Consiliul de mediere (CM) nu are decat atributii de a propune modificari ale legii, aceasta fiind atributia guvernului si parlamentului. Oricum, toate propozitiile urmatoare ar fi trebuit sa aibe numerotare proprie de alineat, ceea ce nu exista si apoi, dupa ultima propozitie din alin. (2) urmeaza … alin.(10). in acelasi timp, perioada de stagiatura se prevede mai intai cu durata de 1 an, pentru ca imediat sa se arate ca mediatorul se poate definitiva si dupa 6 luni si efectuarea a 15 co-medieri.

Sursa: www.medierenet.ro 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *