Abuzul si maltratarea copilului in familie

abuz maltratare copil

abuz maltratare copilAbuzul asupra copilului reprezinta mai mult decat oase rupe sau vanatai. In timp ce abuzul fizic este socant si lasa urme, nu toate tipurile de abuzuri la adresa copilului sunt la fel de evidente.

Ignorarea nevoilor copiilor, punerea acestora în situații necontrolate sau periculoase, sau abuzul verbal constant la adresa copilului este tot un comportament ce va lasa urme la nivel emotional.

Este important de stiut faptul ca toate tipurile de abuz si neglijare a copiilor lasa cicatrici de durata. Cicatricile emotionale sunt cele care au afect pe tot parcursul vietii, duc la deteriorarea sentimentului de  respect de sine, altereaza capacitatea de a avea relatii sanatoase, dar si capacitatea de integrare sociala.

 Unele dintre cele mai intalnite efecte la copii ce au suferit un abuz sunt:

  • Lipsa de incredere si dificultati in relatia cu oamenii –  Abuzul cauzat de parinti sau de ingrijitorul primar este unul dintre cele mai grele abuzuri pentru ca in acest caz copilul simte ca nu poate avea incredere in nimeni si ca toti oamenii cu care va interactiona vor vrea sa ii faca rau. Fara aceasta baza,  copilului care a trecut printr-un abuz ii este foarte greu sa invete sa aiba incredere in oameni sau sa stie in cine sa se increada. Pe termen lung, acest lucru poate duce la dificultati in mentinerea relatiilor  din cauza fricii de a fi controlat sau abuzat.
  • Stima de sine scazuta – copilul se poate considera „fara valoare”, sau se pot considera „deteriorati” motiv pentru care stima de sine este mai scazuta decat in cazul altor persoane.
  • Probleme in reglarea emotiilor – Copii abuzati nu isi pot exprima emotiile in conditii de siguranta, iar ca rezultat  acestia isi exprima emotiile intr-un mod neastepat.  Majoritatea copiilor abuzati in copilarie au avut probleme in viata de adult cu: anxiatatea inexplicabila, depresia, furia, dependentele de alcool sau diferite substante.
  • Imprevizibilitate  – Nu exista limite sau reguli clare si nu se stie ce comportament al acestuia va declansa un atac din partea parintelui.
  • Fixare in furie  – Parintii abuzivi actioneaza din furie si din dorinta de a prelua controlul, nu din dorinta de a-si invata copilul ceva. Cu cat este mai furios parintele cu atat corectia fizica este mai intensa.
  • Folosirea fricii pentru a controla comportamentul  – Parintii abuzivi se folosesc de frica copilului pentru a prelua controlul.
  • Evitati negarea si ramaneti calm –  O reactie comuna la auzul unui abuz asupra copilului este negarea. Cu toate acestea, daca afisati negarea copilului i se va face frica si va refuza sa mai vorbeasca.
  • Nu interogati copilul. Lasati copilul sa va explice cu propriile sale  cuvinte  ceea ce s-a intamplat, insa nu interogati copilul. Acest lucru il poate agita iar acesta poate alege sa nu mai vorbeasca.
  • Linistiti copilul. Este nevoie de  mult curaj pentru  ca un copil sa vorbeasca despre un abuz asa ca luati in serios ceea ce va spune.
  • Siguranta este pe primul loc. Daca simtiti ca siguranta dumneavoastra sau a copilului poate fi amenintata apelati la profesionisti pentru a interveni.

Tipuri de abuz asupra copilului

Exista mai multe tipuri de abuz, insa elementul de baza care le aseamana este efectul emotional pe care acestea il au asupra copilului. Copiii au nevoie de predictibilitate, de limite clare, iar disciplina si rutina ii ajuta pe acestia sa anticipeze modul in care parintii vor actiona si le ofera siguranta. In cazul copiilor abuzati lumea lor este un loc imprevizibil, in care abuzul poate lua forma unei palme.

Abuzul emotional –  Abuzul emotional poate afecta grav sanatatea mintala a copilului sau dezvoltarea sociala a acestuia, lasand cicatrici psihologice pe tot parcursul vietii.

Neglijarea copilului – Este  incapacitatea de  asigura nevoile de baza ale unui copil, fie ca este vorba de hrana adecvata, îmbracaminte, igiena, sau supraveghere. Uneori, un parinte se poate afla, din punct de vedere fizic sau mental, in imposibilitatea de a avea grija de un copil, din cauza unor probleme precum: depresie netratata, anxietate, abuz de alcool sau droguri.

Abuzul fizic – Abuzul fizic implica prejudiciarea fizica a copilului. Acesta poate fi rezultatul unei incercari deliberate de a rani copilul, insa exista si exceptii. Multi parinti considera ca actiunile lor  sunt pur si simplu forme de disciplina – moduri de a-i face pe copii sa invete sa se comporte. Dar exista o mare diferenta intre utilizarea pedepselor corporale pentru disciplina si  abuz fizic. Abuzul este utilizat in special pentru a-l face pe copil sa traiasca intr-o frica constanta. Abuzul fizic are cateva caracteristici:

Abuzului sexual asupra copiilor  – Este o forma deosebit de complicata de abuz din cauza numeroaselor straturi psihologice. Abuzul sexual nu implica intotdeauna contactul corporal ci poate lua si alte forme precum expunerea unui copil la situatii cu continut explicit sexual.  In afara de daunele fizice pe care abuzul sexual le poate provoca, componenta emotionala este puternica si de anvergura. Copii abuzati sexual sunt chinuiti de rusine si de vinovatie si se pot simti responsabili pentru ca au fost abuzati. Acest lucru poate conduce la ura de sine sau multe probleme de natura  psihologica si sexuala in viata de adult.

Ce facem daca banuim ca un copil este abuzat?

Abuzul asupra unui copil este un subiect dificil, care poate fi greu de acceptat si chiar si mai greu de abordat. Atunci cand vorbiti cu un copil abuzat, cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa il calmati si sa va oferiti sprijinul neconditionat.

Surse:

Kari Killen. „Copilul maltratat”, Ed. Eurobit {Versiune electronica]

http://ro.wikipedia.org/wiki/Abuz_asupra_copilului

http://www.helpguide.org/mental/child_abuse_physical_emotional_sexual_neglect.htm

https://www.childwelfare.gov/preventing/supporting/supporting.cfm

http://childrenandfamilies.nt.gov.au/Child_Protection/Child_Abuse/index.aspx

MEDIEREA ESTE SOLUTIA!

AFLA MAI MULTE la telefon 0752.23.15.73 sau pe e-mail casademediere@gmail.com !

Dr. Simona Maria VLĂDICA

Mediator autorizat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *