MEDIEREA – solutia inteligenta pentru litigiile comerciale

Medierea litigiilor comerciale a aparut in urma cu 20 de ani, in Statele Unite ale Americii, urmand a fi imbunatatita datorita succesului pe care l-a avut inca de la inceput.

 

Medierea litigiilor comerciale se bazeaza pe simtul dezvoltat pentru intelegerea afacerilor. Mediatorul implicat sa solutioneze un litigiu comercial trebuie sa inteleaga foarte bine cum functioneaza afacerile clientilor sai. Este imposibil ca medierea in litigiile comerciale sa aiba succes daca business-ul clientului nu este inteles intocmai.

Mediul de afaceri trebuie sa caute in permanenta solutii inteligente pentru a se putea adapta la noile conditii economice. Medierea reprezinta solutia ce are o aplicabilitate imediata, de durata si eficienta. Este cunoscut faptul ca in instanta de judecata doar o parte este castigatoare. Mai mult decat atat, solutia pe care o da instanta de judecata poate sa fie chiar in defavoarea celui care inainteaza procesul.

Mediul de afaceri trebuie sa ia in calcul timpul foarte scurt in care se poate ajunge la un acord, costurile foarte reduse comparativ cu cele pe care le presupune un litigiu ce se solutioneaza in instanta. De asemenea, relatiile de afaceri se pot pastra in continuare, iar confidentialitatea este asigurata pe toata durata procesului de mediere.

Medierea trebuie sa devina intr-un timp cat mai scurt, un instrument important de negociere si de aplanare a conflictelor de orice tip. Procedura medierii trebuie sa fie cunoscuta si la indemana oricui. De cele mai multe ori se renunta la recuperarea unor sume mari de bani din cauza procedurilor anevoioase si a taxelor generate de un proces in instanta de judecata. 

Medierea reprezinta procedura de solutionare a conflictului unde partenerii dintr-un business decid care este calea pentru a ajunge la un rezultat care sa fie respectat. Desigur ca in acest tip de conflict este indicat ca partile sa fie asistate in mediere de avocati. In plus, in situatia in care se ajunge la o intelegerea dupa ce a fost parcursa procedura medierii, este mult mai simplu sa respecti un acord care nu iti este impus de instanta, din simplul motiv ca ai contribuit tu insuti la redactarea acestuia in acord cu cele stabilite cu cealalta parte din conflict.

Dupa ce s-a realizat o analiza a situatiei in instanta, se poate reveni la mediator. Insa, daca dupa ce s-a realizat o analiza a situatiei in instanta, lucrurile nu par a merge intr-o directie favorabila pentru ambele parti, se poate reveni la mediator oricand. Mediatorul va parcurge procedura medierii impreuna cu partile, asistate sau nu de avocati, astfel incat sa se poata clarifica si solutiona prin mediere toate chetsiunile ramase nesolutionate.

Medierea contribuie la stabilirea si mentinerea unor relatii comerciale ce se bazeaza pe incredere si respect reciproc si genereaza relatii puternice de colaborare. Astfel, noi afaceri pot sa ia nastere, in situatia in care prin intermediul medierii sunt stabilite principii clare, scopuri si obiective.

Partile pot sa isi solutioneze litigiul dintre ele, partial sau total. In acordul de mediere pot sa fie mentionate aspectele cu care ambele parti sunt de acord. Restul aspectelor pentru care nu se ajunge la un numitor comun pot sa fie solutionate in instanta de judecata. Dupa ce s-a realizat o analiza a situatiei in instanta, se poate reveni la mediator.

Acordul de mediere este prin insasi natura sa un contract, in asa fel incat partile pot sa renunte la anumite drepturi sau pretentii pe care le au, dar in acelasi timp, pot sa stabileasca prin acordul de mediere, noi obligatii.

Ca o concluzie, plecand de la certitudinea ca medierea in litigiile comerciale constituie un succes urias in Statele Unite ale Americii si ca o mare parte din litigii se solutioneaza inainte de a ajunge  in instanta, nu ne ramane decat sa privim optimisti asupra impactului viitor pe care il poate avea medierea in Romania. Toate partile implicate in procedura medierii trebuie sa aiba deschiderea spre aceasta modalitate de solutionare a conflictelor si sa ii incurajeze pe justitiabili spre aceasta.

Va astept la biroul meu de mediere Vladica si Asociatii! Informarea cu privire la mediere este absolut gratuita!

 

MEDIEREA ESTE SOLUTIA!

AFLA MAI MULTE la telefon 0752.23.15.73 sau pe e-mail casademediere@gmail.com !

Dr. Simona Maria VLĂDICA

Mediator autorizat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *