Concluziile Summit-ului Anticoruptie gazduit la Londra

Ministerul justitieiSummitul Anticorupție găzduit la Londra, în data de 12 mai 2016, de prim-ministrul britanic, David Cameron, relansează fără echivoc lupta împotriva corupției ca o prioritate globală și necesară pentru combaterea sărăciei și dezvoltarea durabilă. La finalul summitului, țările participante au reiterat, într-o declarație comună, necesitatea combaterii corupției la nivel global.

Delegații prezenți la reuniune își propun să folosească și să implementeze acordurile internaționale în vigoare și să transforme combaterea corupției într-o prioritate internă și externă.
România, reprezentată de viceprim-ministrul, Costin Borc și ministrul justiției, Raluca Alexandra Prună, a comunicat la rândul său determinarea de a accelera lupta împotriva corupției, subliniind faptul că aceasta este o datorie față de cetățeni.
În documentul publicat la finalul reuniunii, România și-a declarat angajamentul de a menține cursul politicii anticorupție din ultimii ani și de a implementa un nou set de măsuri în cadrul viitoarei strategii naționale anticorupție. Accentul va fi pus pe prevenire, recuperarea creanțelor provenite din infracțiuni, investiția în educație și schimbul de bune practici.
Toate aceste măsuri se vor putea realiza însă în contextul unei stabilități legislative și instituționale în care voința politică este esențială.
În acest sens, Guvernul României dorește să reafirme faptul că, un nivel înalt de performanță al instituțiilor responsabile este posibil numai dacă acestea sunt încredințate cu un mandat ferm de către Guvern și Parlament, reflectat într-o legislație clară și predictibilă, și prin resurse adecvate și independență față de presiuni politice și economice necuvenite.

Declarația și angajamentele României:
RO http://www.just.ro/romania-angajamente-de-tara-pentru-accelerarea-luptei-impotriva-coruptiei-ca-o-datorie-fata-de-cetatenii-sai/

EN https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/522726/Romania.pdf

Declarația comună a statelor și organizațiilor internaționale participante: https://www.gov.uk/government/publications/global-declaration-against-corruption

Comunicarea statelor și organizațiilor internaționale privind măsurile anticorupție agreate: https://www.gov.uk/government/publications/anti-corruption-summit-communique

Sursa: Ministerul Justitiei 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *