Consiliul de Mediere a publicat procesul verbal al sedintei din data de 30 octombrie 2015

Consiliul de Mediere a publicat luni, 2 noiembrie 2015 procesul verbal al sedintei Consiliului de Mediere din data de 30.10.2015.

La sedinta au luat parte urmatorii: Mugur Bogdan Mitroi (presedinte CdM), Zeno Daniel Sustac consiliul de mediere(vicepresedinte CdM), Ichim Gabriela (membru CdM), Anca Iacob (membru CdM), Dedu Ion (membru CdM), Munteanu Mihai (membru CdM), Ionescu Nicoleta (membru CdM), Marin Padeanu (membru CdM), Badulescu Dorin (membru CdM, care desi a fost prezent in institutie nu a participat la vot), Ignat Claudiu (mediator).

Pe ordinea de zi au fost votate urmatoarele:

Pe ordinea de zi a sedintei Consiliului de Mediere au figurat:

1. Autorizari / Avizari;

2. Comisii de disciplina;

3. Proiectul P.O.C.A. – chestionar mediatori;

4. Standard de formare continua;

5. Subiecte unice – examen de absolvire a programului de formare initiala;

6. Monitorizare proces legislativ – completare Lege 192/2006;

7. Demersuri institutionale ale Consiliului de Mediere;

8. Diverse.

Urmatoarele sedinte ale Consiliului de Mediere vor avea loc pe 13.11.2015 (ora 10:00 CP, ora 11:00 CM) si pe 04.12.2015 (ora 10:00 CP, ora 11:00 CM).

In cadrul Proiectului POCA, exista 6.600 de mediatori activi din care au completat chestionare doar 672 de mediatori. Dintre chestionarele completate 149 sunt incomplete si 523 complete). Judetele cu procent scazut sunt: Arad, Giurgiu si Ialomita, unde s-au completat doar 3 chestionare completate.

Ion Dedu propune ca pentru completrea formularelor din cadrul proiectului POCA sa fie realizat un apel catre mediatori.

Proiectul POCA este aproape solutionat, sustine presedintele CdM Mugur Bogdan Mitroi, care a mai afirmat ca pana pe 13.11.2015 se asteapta confirmarea ca este depus.

Privind propunerea CSM referitoare la posibilitatea ca magistratii cu vechime de minimum 18 ani sa devina mediatori, Ion Dedu sustine ca si acestia trebuie sa absolve cursul de mediator prin examen.

La punctul 4 (Standard de formare continua), presedinte CdM sustine ca formarea continua trebuie reglementata. IMM este de acord cu schimbul de formatori intre INM si CSM. Este necesar un Standard bine pus la punct, un capitol separat fiind necesar pentru mentorat.

Pentru elaborare Standard este necesar colaborarea cu specialisti, sustine si Ion Dedu, in vreme ce Munteanu Mihai afirma ca redactarea unu set de criterii pentru elaborarea Standardului trebuie intocmita pana pe 13.11.2015. Presedintele CdM sustine ca acestea vor fi afisate pe site.

Cu privire la subiectele unice de examen, furmizorii trebuie sa trimita propunerile catre Consiliul de Mediere.

Se voteaza in unanimitate sa se trimta o solicitare catre furnizori ca pana pe 10.11.2015, acestia sa trimita in format editabil subiectele (scris si oral) in vederea elaborarii manualului. De retinut este faptul ca procedura de examen va fi unica.

Privind monitorizarea procesului legislativ – completarea Legii nr. 192/2006, s-au facut demersuri catre Ministerul Justitiei. Trebuie modificate dispozitiile legale pentru dreptul muncii, dreptul familiei, SAL-SOL (proceduri prealabile obligatorii).

Ion Dedu sustine ca mediatorii sa nu medieze conflictele colective de munca, iar Ionescu Nicoleta sustine ca Ministerul Justitiei a avut o initiativa ca in domeniul familiei sa existe o procedura speciala.

Mugur Bogdan Mitroi sustine ca toata legislatia europeana cu privire la mediere este traddusa si postata pe site-ul CdM.

Zeno Sustac afirma ca traducerile au fost realizate pentru a fi trimise Ministerului Justitiei, ca sprijin al ideii ca medierea este obligatorie. S-a initiat procedura parlamentara pentru modificarea legislativa.

Presedintele CdM completeaza ca legislatia se va modifica in sensul intrducerii medierii ca si procedura speciala in domeniul ADR.

La punctul 7, demersuri institutionale ale Consiliului de Mediere, Zeno Sustac sustine ca este nevoie de o practica unitara la nivel de proceduri in relatia dintre magistrati si mediatori.

Se aproba in unanimitate actualizarea hotararii prin care fiecare membru CdM sa se ocupe de o parte din Curtile de Apel.

Consiliul de Mediere a fost cooptat ca si partener al Coalitiei Nationale pentru Integrarea Refugiatilor, sustine Zeno Sustac. Pe data de 16.11.2015, la urmatoarea intalnire, se va face o propunere de modificare legislativa – propunerea Consiliului de Mediere catre Ministerul Justitiei de modificare a Ordonantei referitoare la statutul refugiatilor.

Nicoleta Ionescu completeaza: Ordonanta 38/2015 art.17 alin.3,4,5,6 – propunere de infiintare a Oficiului Central SAL-entitate SAL propusa de catre autoritatea solicitanta (Consiliul de Mediere).

Propunerea presedintelui CdM ca persoanele incompatibile cu profesia de mediator, conform legilor speciale, se pot autoriza si suspenda prin aceeasi hotarare, in acelasi moment, a fost aprobata in unanimitate.

Zeno Sustac propune adoptarea unei hotarari prin care taxa de autorizare sa fie majorata la 1.200 de lei (incepand cu 01.01.2016). De asemenea, propunerea prevede si introducerea unei taxe de reactivare a persoanelor suspendate, in cuantum de 800 de lei, cu exceptia persoanelor care in baza unor situatii speciale sunt scutite de plata taxei de reactivare (concedii pentru ingrijirea copiilor, prenatale, postnatale, ca urmare a legilor speciale care genereaza incompatibilitati – magistrat, functionare public etc, mediatori sanctionati disciplinar). Propunerea este adoptata cu 7 voturi.

De asemenea, Zeno Sustac mai propune analizarea discrepantelor dintre Standardul Ocupational al Mediatorului si Standardul de formare, precum si modul in care unii furnizori de formare inteleg sa-si promoveze cursul. Furnizorii de formare vizati vor fi notificati in acest sens.

Sursa: www.cmediere.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *