Consiliul de Mediere se va implica in Coalitia Nationala pentru Integrarea Refugiatilor, se arata intr-un comunicat al CdM dat publicitatii vineri, 30 octombrie 2015.
Coalitia Nationala pentru Integrarea Refugiatilor este formata din ministri si alti reprezentanti ai institutiilor statului, precum si din organizatii neguvernamentale, avand drept scop situatia actuala privind integrarea refugiatilor, precum si viitoarele masuri in domeniu.
”Consiliul de Mediere si-a declarat disponibilitatea de a sprijini toate eforturile autoritatilor romane in vederea construirii si consolidarii dialogului in cadrul grupului de refugiati; in relatia dintre refugiati si autoritatile locale, centrale, furnizori de servicii, ONG-uri si populatia locala; intre toate institutiile implicate in problematica refugiatilor.
Consiliul de Mediere s-a implicat in toate cele cinci grupuri de lucru organizate in cadrul Coalitiei: armonizare legislativa; logistica primara; integrare sociala; integrare locala; integrare culturala. Urmatoarea intalnire a Coalitiei va avea loc pe data de 16.11.2015”, se arata in comunicat.
Propunerea Consiliului de Mediere priveste asigurarea dreptului de acces la un mediator, prin organizarea unui grup de permanenta format din minim 50 de profesionisti, vorbitori de minim o limba straina.
In motivarea propunerii CdM se arata ca mediatorii sunt singurele persoane specializate in gestionarea amiabila a conflictelor, special pregatite in diverse tehnici si tactici de comunicare si management al conflictelor de orice tip, care pot aborda cauzele profunde ale actiunii refugiatilor, ale conflictelor, violentei politice, incalcarii drepturilor omului si saraciei. Mediatorii pot facilita dialogul politic, social, cultural, identitar, intra-grup si inter-grup, inter-institutional, cooperarea, schimbul de cunostinte si de experienta, pot sprijini mobilitatea umana ca element pozitiv al dezvoltarii umane. Mediatorii pot facilita implementarea oricaror programe si masuri ale autoritatilor, asigurand cooperarea non-violenta cu acestea si stabilitatea la nivelul relatiei cu grupurile de refugiati.
Sursa: www.cmediere.ro