- Principalul beneficiu al medierii este acela ca ne lasa posibilitatea de a alege, oferindu-ne o varianta viabila si usoara de a rezolva disputele.
- Medierea, prin caracterul ei voluntar, respecta libertatea oamenilor, care apeleaza la ea doar daca vor si daca, evident, stiu de existenta ei.
- Partile sunt cele care detin controlul in sedintele de mediere. Ei sunt cei care hotarasc daca raman sau nu in mediere.
- Medierea are loc intr-un cadru privat, protejat de lege si de principiile fundamentale ale profesiei de mediator (confidentialitate, neutralitate, impartialitate).
- In instanta partile isi cauta „dreptatea”. In mediere isi gasesc rezolvarea.
- Toate partile participante la mediere castiga, pentru ca solutia lor este personala, le apartine si este ceea ce isi doresc.
- Chiar daca au un conflict, in mediere partile nu sunt adversari.
- Medierea este convenabila si pentru cei cu un program foarte incarcat, deoarece este flexibila, fara orar fix.
- Medierea nu are „vacanta judecatoreasca”.
- Apelarea la un mediator ajuta la mentinerea relatiei sau imbunatatirea ei.
- Costurile sunt minime si sub controlul partilor. In plus statul ii recompenseaza pe cei care apeleaza la medierea prin restituirea taxelor.
- Sunteti scutitti de obligatia de a face proba celor afirmate de dumneavoastra.
- Un mare avantaj este acela ca nu aveti nevoie de cunostinte juridice pentru a avea siguranta ca va sta in putere sa obtineti ceea ce va doriti.
- In mediere aveti sansa sa va rezolvati problema prin forte proprii, fara a depinde de hotararea unei persoane neimplicate in disputa.